Er is een kans van 1 op 3 dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten opnieuw wordt verlaagd als de situatie de komende zes tot 24 maanden verder achteruit gaat. Dat heeft de directeur van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zondag gezegd.

John Chambers zei tegenover televisiezender ABC dat een nieuwe afwaardering mogelijk is, als de fiscale positie van de VS verder verslechtert of als de politieke impasse in het land zich verdiept. Chambers zei tevens dat ’stabilisatie en een eventuele vermindering’ van de federale schuldenlast en meer consensus in Washington nodig zijn om de zogeheten ’Triple A-status’ terug te krijgen.

S&P verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van de VS van AAA naar AA+. Het is de eerste keer dat een dergelijke afwaardering plaatsvond.

Alan Greenspan, het voormalige hoofd van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verwacht dat de beurzen verder zullen dalen als gevolg van het besluit van S&P. Greenspan voegde daar echter aan toe dat hij geen risico’s ziet aan investeringen in de VS. Hoewel de afwaardering ’een zenuw heeft geraakt’, denkt Greenspan niet dat de VS failliet kunnen gaan.

De adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, David Axelrod, zei dat de beslissing van S&P grotendeels te wijten is aan de wekenlange ruzies tussen de Democraten en de Republikeinen over het schuldenplafond. Hij hield politici, die het land failliet wilden laten gaan om hun zin te krijgen, verantwoordelijk voor de afwaardering.