Ratingbureau Moody’s vindt een ratingverlaging voor de VS "voorbarig". Ook de nummer drie Fitch zou liever afwachten.

"We hebben beslist dat een ratingverlaging nog voorbarig is, gezien het feit dat zij (de Amerikaanse volksvertegenwoordigers) een plan moeten opstellen om het begrotingstekort te verminderen", zegt de belangrijkste analist, Steven Hess, aan de New York Times.

Moody’s bevestigde dinsdag de triple-A-rating voor de VS maar sluit niet uit dat de vooruitzichten (outlook) kunnen dalen van "stabiel" naar "negatief".
"Ondanks de conflictueuze politieke context en de moeilijkheden om een akkoord te vinden, zelfs al is dat akkoord niet ideaal, hebben ze toch afspraken gemaakt die wij beschouwen als een keerpunt in het begrotingsbeleid", legde analist Hess uit.

Concurrent Fitch Ratings heeft nog niet beslist. Volgens de New York Times zijn de analisten van het bureau dit weekend nog berekeningen aan het maken. Directeur David Riley weigerde te zeggen wanneer een beslissing zal vallen. "Onze waardering blijft AAA tot de dag dat die verandert", luidde het. Maar de krant meent toch te weten dat er op korte termijn geen wijziging zit aan te komen.

Standard & Poor’s van zijn kant vond het compromis dat eerder deze week in het Congres is afgesloten onvoldoende. Daarop besliste S&P vrijdagavond om de rating voor de VS te verlagen. S&P hanteert bovendien een negatieve outlook, waardoor niet uit te sluiten is dat er nog een verdere ratingverlaging komt als de politici geen fiscaal akkoord bereiken, aldus Anthony Mason van S&P in een interview met CBS.