Ratingverlaging tast positie Obama aan
Foto: Photo News
De verlaging in kredietwaardigheid van Amerikaans staatspapier tekent het schaamrood op de wangen van de Amerikaanse politieke wereld. Vooral president Obama heeft er een paar lastige weken opzitten. Na het politiek gewauwel rond het schuldenplafond en dit weekend de kredietverlaging kwam er gisteren nog eens de aanslag op de Amerikaanse helikopter in Afghanistan bij.

Het nieuws over de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten is aangekomen bij de gemiddelde Amerikaan. Het was dan ook de allereerste keer dat dit gebeurde. Sinds de oprichting van de ratingbureaus heeft de VS altijd de hoogste notering op de ratinglijst gekregen, ‘AAA’.

De positie Obama

De ratingverlaging tast de geloofwaardigheid van de Amerikaanse politiek aan. Niemand is de voorbije weken zonder imagoscheuren doorgekomen, zeker president Obama niet. Zelfs bij zijn eigen Democratische partij beginnen nu vragen te rijzen over de herverkiezing van de president.

De herverkiezing van Barack Obama was voor veel Democraten bijna een ‘evidentie’. Hij moest het opnemen tegen een Republikeinse ‘stroman’, niets om zich zorgen in te maken. Na deze week is men daar niet zo zeker meer van. Obama’s positie is danig verzwakt.

Er is de economie die verder kwakkelt met een lage groeicoëfficiënt en de vrees voor een ‘double dip’ die steeds nadrukkelijker wordt. Bovendien ontbreekt er een duidelijk plan om met de problemen om te gaan. De verhoging van het schuldenplafond en het besparingsplan zijn maar tussenoplossingen die de VS ademruimte geven tot na de presidentsverkiezingen. Plannen op de lange termijn zijn er niet.

Wat Obama wou vermijden, zal nu toch gebeuren. Van de huidige economische situatie en de ratingverlaging zullen verkiezingsthema’s gemaakt worden. En in die optiek zijn er heel wat vragen over hoe Obama de economie bestuurd heeft.

Helicoptercrash: nieuwe streep door Obama-rekening

Ook de crash van de Navo-helikopter met 31 Amerikaanse militairen aan boord is een streep door de rekening van Barack Obama. De helikopter zou nu toch neergehaald zijn door de Taliban. Aan boord zaten leden van ‘Navy Seal Team 6’, directe collega’s van de groep die Osama Bin Laden kon pakken, wat het allemaal des te pijnlijker maakt.

De oorlog in Afghanistan zou afgelopen moeten zijn. Obama kondigt al maanden de terugtrekking van troepen aan want het conflict zou onder controle zijn. En dan gebeurt dit. Obama zal zich zijn vijftigste verjaardag anders voorgesteld hebben.