Na de zware rellen van zaterdagnacht in de Londense multiculturele wijk Tottenham heeft de politie zondagvoormiddag de situatie in ruime mate terug onder controle gebracht. Relschoppers hadden in het noorden van Londen een veldslag met de politie geleverd en een hele straat verwoest. Nadat de politie het gebied na uren eindelijk had ontruimd, bleven een aantal kleinere groepen de buurt onveilig maken.

Huizen, leeggeplunderde supermarkten, een dubbeldekbus en verschillende politiewagens brandden in de nacht volledig uit. De oproerpolitie werd bekogeld met molotovcocktails, stenen en flessen. 

Tijdens de rellen zijn zo'n 42 mensen opgepakt. 'Criminele elementen hebben misbruik gemaakt van een vreedzame demonstratie', zei Adrian Hanstock van Scotland Yard.

Acht politieagenten moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Drie andere mensen zouden verwondingen hebben opgelopen. Een ooggetuige voelde zich net 'zoals in de oorlog'. Gezinnen met kleine kinderen moesten in de loop van de nacht uit hun brandende huizen vluchten. De brandweer kon zich niet tijdig een weg door de 300 demonstranten banen.

Aanleiding voor de onlusten was een politieoptreden vorige donderdag, waarbij een 29-jarige vader van een gezin uit Tottenham werd doodgeschoten. Volgens de politie had de man vanuit een taxi het vuur geopend. De nabestaanden van het slachtoffer geloven dat niet. Ze organiseerden zaterdagavond een demonstratie voor 'gerechtigheid'. De aanvankelijk vreedzame demonstratie escaleerde uiteindelijk in gewelddadigheden.

De Britse premier David Cameron veroordeelde de buitensporigheden als 'compleet onaanvaardbaar'. Het lokale parlementslid David Lammy maande zijn medeburgers aan tot kalmte. Die is nodig om de juiste toedracht voor de dood van de 29-jarige man te kunnen achterhalen.