De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zaterdagavond omstreeks acht uur Franse tijd een onderhoud met de Britse premier David Cameron, om de 'financiële situatie te bespreken'. Dat bericht het Elysée.

Zondag staat een ontmoeting tussen de gouverneurs van de Europese Centrale Bank op het programma, zegt het persagentschap Belga. De bedoeling is om in elk geval te verhinderen dat de schuldencrisis nog verder zou uitdijen naar Spanje en Italië. Daarnaast wil men ook de schade van de ratingverlaging in de VS (de eerste in de geschiedenis) beperken.

De ministers van Financiën van de zeven grootste landen (G7) en hun centrale bankiers zouden zondag om 18 uur een teleconferentie houden over de onrust op de financiële markten. Bij de ECB wilde men het overleg niet bevestigen. 

Nood aan wereldwijde financiële politieke coördinatie

De betrokkenen vrezen dat er meer nood is aan wereldwijde financiële politieke coördinatie, nu ratingagentschap Standard & Poor's de kredietrating voor de VS heeft verlaagd. De ratingverlaging komt bovendien bovenop de zware schuldencrisis in de eurozone.

De Franse minister van Handel had eerder zaterdag gezegd dat het nog te vroeg was om te beslissen of de G7 bij elkaar zouden komen. Frankrijk is nu voorzitter van de G7 en de G20. Er stond een bijeenkomst gepland voor begin september in de Franse havenstad Marseille. De leden van de G7 zijn naast Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, wiens land zwaar onder vuur ligt in de huidige crisis, had vrijdag nog opgeroepen tot een snelle bijeenkomst van de G7.