Kredietverlaging: China geeft VS fikse uitbrander
Foto: epa
De Verenigde Staten is haar AAA-rating voor de eerste maal kwijt. China kan er alvast niet om lachen. De grootste schuldeisers van de Verenigde Staten veroordelen met klem het Amerikaanse ‘kortzichtige’ politieke geruzie. Bovendien stellen ze de dollar als richtmunteenheid nu openlijk in vraag.

De kredietverlaging komt nog geen week na het akkoord omtrent het optrekken van het schuldenplafond. Om dit akkoord te bereiken verloren Democraten, Republikeinen en het Witte Huis zich weken in eindeloos geruzie en gekwebbel terwijl men aan de economische realiteit voorbijging.

Dit ontbreken van aandacht voor ‘the bigger picture’ wordt nu door China genadeloos door de mangel gehaald. Via het officiële Chinese persagentschap Xinhua liet China verstaan dat ‘zij nu het volste recht hebben om van de Verenigde Staten te eisen dat er iets gedaan moet worden aan het structurele schuldenprobleem van het land. Bovendien moeten de Verenigde Staten er alles aan doen om de veiligheid van de Chinese dollarreserves te waarborgen.’ En daar blijft het niet bij. China vindt dat er ‘internationale controle moet komen op de Amerikaanse dollar. Een nieuwe, stabiele en beveiligde richtmunteenheid zou ook een mogelijkheid kunnen zijn om een ramp, veroorzaakt door één enkel land, af te wenden. De dagen dat Uncle Sam, die kreunt onder zijn schulden, nog makkelijk onbeperkte hoeveelheden geld kon bijlenen, lijken geteld’. Het Chinese persagentschap stelt dat het tijd wordt dat de VS ‘niet langer boven hun stand leven’.

Andere landen zijn milder in hun kritieken op de VS. Japan, de op één na belangrijkste schuldeiser van de VS, liet verstaan dat het aankoopbeleid van Amerikaans staatspapier onveranderd blijft. ‘De aantrekkelijkheid als investering is niet veranderd als gevolg van deze beslissing’, luidde het uit Japanse hoek.

De Britse minister van Handel vince Gable zegt dat de ratingverlaging kon verwacht worden gezien de ruzie binnen het Amerikaanse Congres over het schuldenplafond. "Maar de parlementsleden zijn eruit geraakt en de situatie van de VS is tamelijk solide", verklaarde Vince Cable.

De Australische premier Julia Gillard riep de markten op tot kalmte. ‘De twee grootste kredietratingagentschappen Moody’s en Fitch houden de AAA-rating nog steeds aan. De mensen moeten de totaliteit van de situatie in ogenschouw nemen’.

Die andere ratingbureaus houden inderdaad hun AAA-ratings voorlopig nog aan. Moody’s dreigde een aantal weken geleden echter al met een verlaging van de Amerikaanse rating. Het is dus niet ondenkbaar dat ook zij binnenkort volgen.

S&P wilde de Amerikaanse rating vrijdag al verlagen, maar zag daarvan af na de beschuldiging van misrekeningen vanuit Amerikaanse hoek. Nu heeft de kredietbeoordelaar dan toch het licht op groen gezet voor een verlaging in de kredietwaardering. Bij S&P zijn ze er van overtuigd dat het Amerikaanse herstructureringsplan onvoldoende zal zijn om de Amerikaanse economie er bovenop te helpen en het schuldenprobleem in te dijken.

De kredietverlaging zorgt voor rode wangen in de Verenigde Staten. In zijn wekelijkse radiobabbel riep Obama de politiek op om alle rivaliteit opzij te zetten en te focussen op het stimuleren van de stagnerende economie.

Het is nu bang afwachten hoe de beurzen zullen reageren bij de opening maandag. Vorige week was de slechtste beursweek in drie jaar. Gaat de vrije val verder?