S&P verlaagt voor het eerst in de geschiedenis kredietrating VS
Foto: reuters
Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft vrijdag de Amerikaanse kredietrating verlaagd. Het is voor het eerst in zijn zeventigjarige geschiedenis dat S&P overgaat tot een verlaging van de rating van de VS. Het Witte Huis roept op tot eensgezindheid onder Democraten en Republikeinen.

De rating 'AAA', de hoogst mogelijke rating die er bestaat, werd met één niveau verlaagd tot 'AA+', zo blijkt uit een mededeling van Standard and Poor's. Het is meteen het eerste grote agentschap dat overgaat tot die maatregel.

Fitch en Moody's hadden na het akkoord over het schuldenplafond hun kredietrating voor de VS op het hoogst mogelijke niveau behouden. Moody's liet ondertussen al verstaan dat het 'zeker nog mogelijk is dat ook zij overgaan tot een verlaging van de rating van de Verenigde Staten'.

Bovendien heeft S&P het perspectief op 'negatief' gehandhaafd, wat betekent dat een nieuwe verlaging tot de mogelijkheden behoort bij een volgende evaluatie.

'Politieke risico'

Als reden voor de verlaging, verwijst S&P naar het 'politieke risico' dat er ontoereikende maatregelen worden genomen om het overheidstekort aan te pakken. Het ratingbureau had al in april gewaarschuwd dat het een dergelijke verlaging overweegt vanwege de aanhoudende begrotingstekorten en de stijgende overheidsschuld.

De Verenigde Staten stonden al sinds de opstart van het ratingagentschap in 1941 met de rating 'AAA' genoteerd. Moody's, het oudste ratingbureau, hanteert zelfs al sinds 1917 de hoogst mogelijke notering voor de VS.

Het ministerie van Financiën van de VS heeft ondertussen gesteld dat kredietbeoordelaar S&P zich zeker 2.000 miljard dollar misrekend heeft. 'Een beoordeling die gekenmerkt wordt door een fout van 2.000 miljard spreekt voor zichzelf', zo becommentarieerde een woordvoerder van het ministerie de ratingverlaging.

Het Witte Huis heeft zaterdag opgeroepen aan Democraten en Republikeinen om eensgezind de economische en budgettaire problemen van de VS aan te pakken. 'We moeten beter doen om onze wil, capaciteit én engagement aan te tonen dat we samenwerken voor de economische en budgettaire uitdagingen', aldus woordvoerder Jay Carney in een persbericht.

Saoedische beurs sluit 5,5 procent lager

Hoe de beleggers zullen reageren op de ratingverlaging van de VS valt af te wachten tot maandag, maar de reactie van de Saoedische beurs - die zaterdag wél open was - belooft niet veel goeds. De index sloot 5,5 procent lager, de grootste daling op één dag sinds maart, berekende het financiële persagentschap Bloomberg. Wel was de beurs gesloten op donderdag en vrijdag (het weekend in Saoedi-Arabië, red.), waardoor de eerdere terugvallen op Wall Street nog niet meegerekend waren.

Het verlies kwam niet plotsklaps: de voorbije dagen verloor Tadawul-index al terrein. Er is immers niet alleen de ratingverlaging in de VS maar ook nog de schuldencrisis in Europa en de spectacaulaire beursverliezen wereldwijd. Gevreesd wordt dat er een nieuwe recessie zit aan te komen. Dit zal het sterk van olie afhankelijke Saoedi-Arabië voelen.