Vlaams parlementslid Ludo Sannen (SP.A) vindt de tijd rijp voor een volwaardige inbedding van de islam in Vlaanderen. De islam moet volgens hem "thuis zijn in Vlaanderen". Dat kan volgens de SP.A’er onder meer door de oprichting van een faculteit islamitische godsdienstwetenschappen. Dat zegt Sannen in een opiniestuk op de website van het magazine MO*.

Met de start van de ramadan, de vastenmaand van de moslims, wil Sannen het debat over de plaats van de islam in onze samenleving aanwakkeren. In een opiniestuk, getiteld: "Vreemde jongens die moslims. Of toch niet? ", roept Sannen zijn collega-politici op om zich uit te spreken over de rol van de islam in onze maatschappij.

Als het van Sannen zelf afhangt, moeten er zeker twee zaken gebeuren: een meer eerlijke en doorzichtige financiering van de religieuze gemeenschappen in ons land en een betere inbedding van de islam in onze maatschappij. "Een ware inbedding houdt in dat het de evidentie zelve wordt dat de islam thuis is in Vlaanderen", stelt Sannen.

Sannen, zelf godsdienstwetenschapper van opleiding, beschouwt het hoger onderwijs daarbij als een belangrijke hefboom. De islam "verdient" volgens hem een plaats aan de universiteit. Hij pleit daarom voor de oprichting van een faculteit islamitische godsdienstwetenschappen aan een van de Vlaamse universiteiten. Die opleiding zou dan ook kunnen instaan voor het opleiden van imams en islamleerkrachten. "Er is nood aan moslimkaders ’opgetrokken uit Vlaamse klei’", meent Sannen.

Volgens de SP.A’er bestaat er interesse voor zijn voorstel, zowel in de academische wereld als in de moslimgemeenschap. Sannen wijst er nog op dat er in onze buurlanden al langer gelijkaardige opleidingen bestaan en roept de Vlaamse regering op "zijn verantwoordelijkheid te nemen".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in