Zestienjarig slachtoffer schrijft open brief aan Breivik
Ivar Benjamin Ostebo (16) Foto: Dagbladet.no
Ivar Benjamin Ostebo (16) overleefde de schietpartij op het eiland Utoya, maar verloor er een aantal goede vrienden. Hij schreef een open brief aan de dader, Anders Behring Breivik, die werd gepubliceerd in Dagbladet.

Ostebo kon zich tijdens de moordende raid van Breivik verbergen tussen de rotsen op het strand. Vijf goede vrienden van de jongeman kwamen echter om. 

 

'Geachte Anders Behring Breivik,

 

Veel van de vrienden die ik ontmoette op Utoya zijn gedood, en u bent de dader. Door puur toeval hebt u mij niet kunnen vermoorden, ik had geluk. U denkt misschien dat u gewonnen hebt. U denkt misschien dat u door mijn vrienden en kameraden te doden de Arbeiderspartij hebt vernietigd of het geloof van de mensen wereldwijd in een multiculturele samenleving. Weet dat u zult mislukken. U hebt de wereld verenigd, ons wakker geschud en harder aan één zeel laten trekken.

U ziet uzelf als een held, een ridder. U bent geen held. Maar een ding is zeker: u hebt helden gemaakt. Op die warme julidag op Utoya hebt u de grootste helden gemaakt die de wereld ooit heeft gezien. U hebt alle mensen ter wereld verenigd, zwart en wit, mannen en vrouwen, kinderen en volwassenen, rood en blauw, christenen en moslims.

U wou een martelaar zijn, onsterfelijk. U hebt de wereld getoond wat de haat van één persoon kan doen. Maar bedenk hoeveel liefde we kunnen tonen als we allemaal samen zijn. Mensen van wie ik dacht dat ze me haatten, omhelsden mij op straat. Mensen die ik al jaren niet meer gehoord had, schreven me lange brieven over hoeveel het voor hen betekent dat ik het heb overleefd. Wat zegt u daarvan? U wou iets kapotmaken, maar u hebt onze banden versterkt.

U hebt mijn vrienden vermoord, maar niet onze zaak, onze meningen, ons recht om onszelf te uiten. Op straat omhelzen moslimvrouwen willekeurige Noorse vrouwen. Uw doel was om de islam te verdrijven uit Europa, maar u hebt de moslims een dienst bewezen, want u hebt onze gemeenschap sterker gemaakt.

U verdient geen dank, maar u verdient wel te horen op wat uw plan is uitgedraaid. Veel mensen zijn boos op u. U bent de meest gehate man van het moment. Maar ik ben niet boos. Ik ben niet bang voor u. U kunt ons niet raken. Wij zijn groter dan u. Wij vergelden geen kwaad met kwaad, zoals u zou doen. We bestrijden het kwaad met het goede. En we zullen winnen.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig