Noorse premier maant politici aan tot nadenken
De Noorse premier Jens Stoltenberg spreekt het parlement toe. Foto: AP
De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft politieke leiders opgeroepen om in het publieke debat terughoudendheid te tonen. 'Wij hebben allemaal iets te leren van de tragedie', zei de premier tijdens een herdenkingsplechtigheid in het parlement.

In zijn toespraak zei Stoltenberg dat de aanslagen van 22 juli reden zijn om na te denken over 'wat wij hebben gedacht, gezegd en geschreven'. Hij noemde niemand met name, maar leek te doelen op de soms harde uitspraken over immigratie.

'Onze belofte is dat wij de geest van 22 juli met ons meenemen wanneer het politieke werk hervat wordt. Wij zullen ons met dezelfde wijsheid en hetzelfde respect gedragen als het Noorse volk', aldus de premier.

Stoltenberg zei tijdens de rouwdienst in het parlement dat de Noorse bevolking 'waardig en met grote zin voor verantwoordelijkheid op de terreuraanslagen heeft gereageerd door voor de democratie te kiezen'. De sociaaldemocratische regeringsleider verklaarde voorts dat er nu geen heksenjacht op de vrijheid van meningsuiting mag komen.

In aanwezigheid van overlevenden van de aanslagen en koning Harald las de parlementsvoorzitter de namen voor van alle slachtoffers van de bomauto in Oslo en het bloedbad op Utoya. De meesten waren jongeren tussen 14 en 19 jaar.

Lof voor Noorse premier

De Noorse politieke partijen hebben na het drama afgesproken de campagnes voor de gemeentelijke verkiezingen in september tot half augustus op te schorten. Stoltenberg zei dat 21 augustus tot nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers is uitgeroepen. De Noorse bevolking is vol lof over de manier waarop Stoltenberg in de nasleep van de aanslagen is opgetreden.

De leider van de Vooruitgangspartij, de grootste oppositiepartij en gekant tegen immigratie, is niet verrast. 'Stoltenberg heeft het vermogen zich in een zeer moeilijke tijd op te richten en met goede woorden te komen', zei hij. De Vooruitgangspartij heeft bevestigd dat Breivik enige tijd lid is geweest van de partij. Maar Breivik heeft de partij verlaten omdat die te gematigd was.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig