Terroristen viseren België door boerkaverbod, zeggen experts
Foto: BELGA
Jihadisten hebben hun pijlen gericht op België, omdat het land een verbod heeft ingevoerd op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingengroep SITE vrijdag gezegd. Het OCAD, het belgische centrum voor dreigingsanalyse, kent de quotes en ziet geen reden voor bezorgdheid.

SITE baseert zich op berichten op jihadistische websites, waar wordt opgeroepen tot bomaanslagen, martelingen en liquidatie van Belgen.

Een jihadist postte op 24 juli een boodschap op een forum op het internet. Daarin had hij het over het boerkaverbod in ons land en de straf die vrouwen riskeren als ze dat verbod overtreden. Hij schreef: 'Als jullie de vrijheid hebben om dergelijke beslissingen te nemen, dan moeten jullie ook onze vrijheid accepteren om actie te ondernemen. Ik roep onze moslimbroeders in België op om te doen wat ze kunnen: bombardeer hen, vernietig hen, martel en vermoord hen.'

Handleiding voor bom

Andere leden van het forum reageerden vol woede op het bericht. Een van hen postte zelfs een korte handleiding om zelf een bom met aceton peroxide te maken op het internet. Een andere gebruiker van het forum verwees naar Frankrijk en zei dat dat land ook niet vergeten moest worden als er 'kadootjes' uitgedeeld zouden worden. Ook daar is een boerka verboden.

Ene Faz al-Shaheed schreef: 'Jullie parlement heeft op een persoon na unaniem ingestemd met een verbod op het dragen van een sluier in jullie kleine land. Met deze beslissing hebben jullie een vuur ontstoken, zonder een brandblusser te hebben.'

Op een andere website schreef Fashudu al-Withaq: 'O Allah, vernietig deze gebouwen met explosieven, hun auto's met boobytraps en hun mensen met sluipschuttersgeweren.'

Het boerkaverbod is sinds zaterdag van kracht.

SITE is een commerciële organisatie die jihadistische websites scant en daar lijvige rapporten over schrijft en verkoopt aan bedrijven.

'Geen reden voor extra bezorgdheid'

Het Belgische centrum voor dreigingsanalyse, Ocad,  kent de bewuste quotes al langer en ziet geen reden voor extra bezorgdheid. Beide citaten komen heel duidelijk van individuen en niet van organisaties.

'Die quotes circuleren al meer dan een jaar op het internet', meldt OCAD. 'Al sinds de eerste gesprekken in de Kamer over een boerkaverbod werden er bedreigingen geuit.'

Volgens het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse is er echter geen reële bedreiging. 'Het zijn alleen individuen die vanuit hun huiskamer dergelijke uitlatingen deden op Islamitische sites of fora. Er is geen verband met al-Qaida, noch met andere terroristische groeperingen', aldus OCAD.

Frankrijk, dat het boerkaverbod al langer ingevoerd heeft, had ook te maken met dergelijke dreigende taal van individuen. 'Ook daar is geen reële dreiging', besluit OCAD.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig