De extreemrechtse Anders Behring Breivik heeft vrijdag net voor de moordende raid op het Noorse eiland Utoya zijn manifest van ruim 1.500 pagina's doorgestuurd naar een reeks Europese politici, onder wie ook Tanguy Veys (Vlaams Belang). Veys heeft 'geen idee' waarom hij het document toegestuurd kreeg, maar zal het overmaken aan het gerecht.

In aanloop naar zijn dubbelaanslag in Oslo heeft Breivik een vuistdik manifest bijeen geschreven over het doel van zijn 'missie'. Het werkstuk citeert heel wat Europese politici, onder wie ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Kern van Breiviks boodschap is de nood aan 'een preventieve oorlog tegen de marxistische/multiculturele regimes in Europa'.

Vrijdag om 14.09 uur viel het manifest ook bij Tangey Veys in de mailbox, nauwelijks enkele uren voor de ontploffing in het centrum van Oslo en de moorden op Utoya. Tussen de geadresseerden staan nog Belgische mailadressen, maar niemand anders van het Vlaams Belang, aldus Veys.

'Gelinkt aan terreur'

'Ik heb geen idee hoe die man aan mijn mailadres komt', aldus Veys. 'Ik heb wel wat internationale contacten die publiceren over de islam, maar dat zijn zeker geen mensen die oproepen tot geweld.'

De citaten van Vlaams Belangers in het manifest van Breivik zijn 'op zichzelf correct weergegeven' maar worden 'tegen wil en dank' gelinkt aan terreur, betreurt Veys tot slot.