Moebarak en minister samen berecht
Habib el-Adly staat achter tralies tijdens zijn proces. Foto: AP
Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak zal gecombineerd worden met dat van oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly. Dat heeft een Egyptische rechtbank bepaald. Ze staan terecht voor de moord op demonstranten tijdens de opstand tegen het regime.

Het proces tegen El-Adly en zes van zijn hooggeplaatste medewerkers was al begonnen. Vandaag besloot de rechter hun rechtszaak te combineren met die van Moebarak, omdat alle beschuldigden voor hetzelfde vergrijp worden vervolgd. Bijna 850 mensen zijn gedood bij de protesten. Bij een veroordeling riskeren de beschuldigden de doodstraf.

El-Adly is al veroordeeld tot twaalf jaar cel voor corruptie. Hij stond aan het hoofd van de machtige Egyptische politie die verantwoordelijk wordt gehouden voor schendingen van de mensenrechten tijdens het bewind van Moebarak.

Moebarak verblijft al een tijd in een ziekenhuis in de kuststad Sharm el-Sheikh. Het is nog onduidelijk waar het proces tegen de oud-president wordt gehouden, maar volgens lokale media is in Sharm el-Sheikh een rechtbank klaargemaakt voor het proces, dat op 3 augustus van start gaat.