Anders Behring Breivik heeft maandag bekend verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad dat vorige week aan 93 mensen het leven kostte, maar pleit toch niet schuldig.

De zitting was na ruim een half uur voorbij. De rechter besliste dat Breivik acht weken in voorlopige hechtenis moet blijven, waarvan hij er vier in isolement zal moeten doorbrengen.

Tijdens de zitting verklaarde dat hij zo groot mogelijke schade wilde toebrengen aan de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, omdat deze verantwoordelijk zou zijn voor de "massale import" van moslims. Volgens Breivik heeft de socialistische partij zich daarom  bezondigd aan 'verraad aan Noorwegen'.

Hij pleitte niet schuldig. Volgens de rechter zei Breivik dat hij het volk wilde waarschuwen en dat hij Noorwegen en West-Europa wilde redden van 'het culturele Marxisme'. 

Breivik viseerde het jongerenkamp op Utoya om 'de toekomstige recrutering door de partij te verhinderen'.

De dader sprak tijdens de hoorzitting ook over "twee andere cellen in onze organisatie". Verdere details daarover ontbreken echter nog.

Breivik zal psychiatrisch onderzocht worden om te bepalen of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is. Volgens de procureur verklaarde hij verder dat hij "bereid is om de rest van zijn leven in de cel door te brengen"

Zitting achter gesloten deuren

De zitting vond achter gesloten deuren plaats. Breivik wilde tijdens een publieke zitting door de rechter gehoord worden. Volgens zijn advocaat wilde hij ook 'in uniform' voor de rechter verschijnen.

'Hij heeft twee wensen: de eerste is dat de zitting publiek is, de tweede dat hij gekleed mag zijn in uniform', zei advocaat Geir Lippestad gisteren aan de Noorse televisiezender NRK. 'Ik weet niet over wat voor uniform het gaat. Hij wil een publieke zitting 'om uit te leggen wat hij gedaan heeft.'

Een rechtbank in Oslo besliste vanmorgen echter dat de zitting achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Eerder op de dag hadden jongeren de wagen aangevallen waarin de verdachte vervoerd werd.