GETEST. Drie waterdichte camera's
Foto: *
De echte waterratten onder ons zorgen dat ze een waterdichte compactcamera bij de hand hebben om hun onderwatercapriolen vast te leggen.

Olympus Tough TG-610
Uitrusting: Het toestel voelt heel robuust en stoer aan. De lens wordt beschermd door een metalen kapje dat pas wegschuift als je de camera aanzet. Aan de rechterzijkant zit een stevige klep die de batterij, SD-kaart en HDMI-aansluiting tegen water beschermt. Het mechanisme om de klep te vergrendelen had wel gebruiksvriendelijker gekund.


Bediening: Aan de bovenkant staan alleen de aan/uitknop en de ontspanner. Die is erg groot en bovendien geribbeld, zodat je die blindelings kan terugvinden. De knopjes achterop de camera daarentegen zijn te klein en staan te dicht bij elkaar voor een vlotte onderwaterbediening.


Kwaliteit & prestaties: Het valt op dat de camera onderwaterfoto's roder maakt. Daardoor ziet alles er onder water veel blauwer uit. Door dit te corrigeren maakt de TG-610 bijvoorbeeld huidskleur weer iets natuurlijker. De lens van de Tough veroorzaakt een sterke vertekening van rechte lijnen. Het belangrijkste minpunt van dit toestel is echter de felle ruis. Zelfs bij een betrekkelijk lage gevoeligheid (ISO 320) zie je in donkere delen een lelijk patroon van rode en groene stippeltjes.


Pro: kleurcorrectie voor onder water

Contra: veel ruis.

Score: 3/4

Prijs: 269 euro

2/5

Samsung WP10
Uitrusting: De camera mag dan wel waterdicht zijn, schokvast is ie niet. Voor- en achterzijde zijn erg glad, waardoor het toestel minder goed in de hand ligt. De lens geeft een smaller beeld dan de andere toestellen. Het klepje voor de HDMI-aansluiting staat apart aan de zijkant, het klepje voor batterij en SD-kaart bevindt zich aan de onderkant.


Bediening: De bedieningsknoppen vinden we vlot, maar de ontspanner blijkt onder water lastig te bedienen. Net als bij de Pentax is video een aparte opnamemodus, wat dus betekent dat je eerst in het cameramenu moet duiken voor je kan beginnen filmen. Wanneer we het SD-kaartje uit de camera halen, parelen er druppeltjes water op. Gelukkig zonder erg, maar het wijst er toch op dat de WP10 niet honderd procent waterdicht is.


Kwaliteit & prestaties: Bij de scènepreset Aqua gebruikt de camera zijn ingebouwde flitser. Daardoor wordt een onderwerp op een paar meter van de camera goed verlicht, maar blijft de achtergrond erg donker. Wanneer we de flits deactiveren, schakelt de camera over op heel lange sluitertijden, waardoor de meeste onderwaterfoto's onscherp zijn. Het is dus kiezen tussen lelijk flitslicht of een onscherpe foto.


Pro: prijs.
Contra: geen groothoek, niet perfect waterdicht.

Score: 2/5
Prijs: 199 euro.
 

Sony Cyber-shot TX10
Uitrusting: De TX10 is een dunne, elegante compactcamera met een heel fraai breedbeeldscherm dat de hele achterzijde vult. Op de camera staan maar vijf knopjes: aan/uit, een zoomknop, de ontspanner, een Record-knop om video-opnames te starten en een reviewknop om opnames te bekijken. Alle andere instellingen pas je aan via het aanraakscherm. Filmen doet de TX10 in Full HD-resolutie.


Bediening: De klepjes voelen nogal fragiel aan, maar de TX10 slaagt er toch in het tijdens de test droog te houden. Een wegschuivend paneeltje aan de voorkant beschermt de lens, flitser en microfoon als de camera buiten gebruik is. Dit zorgt er wel voor dat de camera na gebruik minder snel droogt. We moesten het een paar keer open- en dichtschuiven om alle vocht eronder weg te krijgen.


Kwaliteit & prestaties: De TX10 bevat slechts één scenepreset voor onder water, maar die doet wat hij moet doen. De scherpstelling onder water is relatief nauwkeurig, op een misser links en rechts. De camera zet de gevoeligheid hoog genoeg om 'bewogen' opnames te vermijden. Ook past de TX10 sterke ruisonderdrukking toe, waardoor de typisch rode en groene spikkeltjes weggewerkt worden, weliswaar ten koste van een beetje scherpte.


Pro: kwaliteit, bediening.
Contra: aanraakscherm.

Score: 4/5
Prijs: 350 euro.