Zeggen dat je naar de film gaat en ondertussen op café zitten: sinds Filmcafé Potemkine aan de Brusselse Hallepoort deze zomer de deuren opende, hoeft het één het ander niet meer uit te sluiten.

Het jongste café van Frédéric Nicolay huist in de foyer van een voormalige bioscoop en knoopt meteen ook aan met die traditie. In een zaaltje met minder dan twintig zetels wordt elke avond een filmklassieker vertoond en elke zondag een kindervoorstelling. Klanten kunnen er ook terecht voor broodjes en salades.

Van Nicolay verwachten we niet minder dan een spraakmakende inrichting en dat is hem ook bij dit café gelukt. Blikvanger is een reusachtige walvisachtige skeletsculptuur die bengelt aan het plafond. Aan de overkant van de Hallepoortlaan heeft het café een terras, met een tweede bar in een oud marktvoertuig.

Frédéric Nicolay is met dit café niet aan zijn proefstuk toe. Met zaken als café Walvis en restaurant Bonsoir Clara in de Antoine Dansaertstraat, café Belga aan het Flageyplein en de Bar du Matin in Vorst heeft hij al een grote stempel gedrukt op de Brusselse horeca.

De naam van zijn nieuwe pand verwijst naar de filmklassieker van Sergei Eisenstein, Pantserkruiser Potemkin, met de indrukwekkende montage voor zijn tijd en de beroemde trappenscène in Odessa.

De filmvertoningen starten om 20 uur, de kindervoorstelling om 11 uur.

Hallepoortlaan 2-4, 1060 Brussel – Facebookpagina