Britse schilder Lucian Freud overleden
Zelfportret Foto: Reuters
De Britse schilder Lucian Freud, kleinzoon van de beroemde Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud, is op 88-jarige leeftijd overleden. De schilder is in zijn woning in Londen overleden.

Lucian Freud werd op 8 december 1922 geboren als zoon van de architect Ernst Freud en kleinzoon van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. In het jaar van de machtsovername van de nazi’s in Duitsland (1933) week Freud met zijn gezin uit naar Groot-Brittannië. In 1939 kreeg Lucian de Britse nationaliteit.

Freud was een van de meest toonaangevende Britse schilders van de laatste decennia en één van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Hij stond bekend voor zijn rauwe realistische stijl die onder meer duidelijk naar voor kwam in zijn vele (naakt)portretten.

'Hij was zeker een van de belangrijkste schilders van de 20ste en 21ste eeuw", zei Brett Gorvy, vicevoorzitter van het departement voor naoorlogse kunst bij veilinghuis Christie's in New York. 'Hij bleef bij zijn figuratieve benadering ook toen die zeer onpopulair was en abstractie het leidende concept was, maar naarmate de tijd verstreek bleek zijn klassieke benadering zeer belangrijk. In feite streed hij tegen het systeem en won.'

De laatste jaren haalden zijn schilderijen op veilingen vaak astronomische prijzen. Zo werd in 2008 nog een naaktportret van een slapende vrouw op een sofa verkocht voor 33,6 miljoen dollar, het hoogste bedrag dat ooit werd neergeteld voor een nog levende schilder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in