Monfort: 'Lijkt alsof ik zelf heb gewonnen'
Foto: Photo News
Meesterknecht Maxime Monfort (Leopard Trek) was donderdag dolgelukkig na de overwinning van zijn kopman Andy Schleck in de achttiende rit van de Ronde van Frankrijk: 'Het lijkt wel alsof ik zelf heb gewonnen'.

De 28-jarige Monfort reed een groot deel van de etappe naar de top van de Galibier op kop en maakte deel uit van de ontsnapping die na veertig kilometer het peloton het nakijken gaf. Op 22 kilometer van de finish zette hij zijn kopman Andy Schleck af op weg naar de zege.

'Ik zit in de Tour de France om Andy te helpen. We hebben nog niet zo hard gewerkt deze Tour. Onze tactiek was riskant, maar alles verliep volgens plan', aldus Monfort. Monfort reed uiteindelijk als 35e over de meet.

Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) heeft de bolletjestrui kunnen behouden. 'Het was erg steil op de eerste col, en dan viel Andy Schleck opeens aan. Cadel Evans maakte het tempo in onze groep en hij reed verdomd hard.'

Over een mogelijke overwinning in het bergklassement blijft Vanendert voorzichtig: 'Ik ben nog niet zeker van de bolletjestrui, het zal spannend blijven tot morgenavond', besloot hij.