De inbreng van private banken in het tweede steunpakket voor het noodlijdende Griekenland is "geen wanbetaling", ongeacht wat de ratingagentschappen in de komende dagen zullen beweren. Dat heeft premier Yves Leterme donderdagavond beklemtoond, na afloop van een uitzonderlijke eurotop.

Leterme maakte zich sterk dat België geen bijkomende inspanning zal moeten doen, omdat het extra geld uit het bestaande Europese steunfonds zal komen.

De staats-en regeringsleiders van de zeventien eurolanden raakten het donderdagavond eens over een tweede Grieks steunpakket ter waarde van 109 miljard euro voor de periode 2011-2014.

Opvallend is dat ook de private schuldeisers een inspanning zullen doen, ruw geschat zo’n 5O miljard euro. De vrees bestaat dat de ratingbureaus dit zullen zien als een gedeeltelijk bankroet van Griekenland.

Maar dat spreekt Leterme met klem tegen. "Het initiatief komt van een consortium van banken zelf", benadrukte hij. "Dit is dus duidelijk geen wanbetaling, wat men ook zal zeggen in de komende dagen."

Speciaal voor overleg over die inspanning was donderdag ook een schare toplui uit de bankwereld naar het Brusselse Schumanplein afgezakt.

De inbreng van de eurolanden zelf gebeurt dan weer via het EFSF, waardoor België "geen extra beslissingen moet nemen", maakte Leterme zich sterk. De premier is er ook van overtuigd dat het EFSF over voldoende middelen beschikt om die taak tot een goed einde te brengen. Een uitbreiding van het steunfonds is niet voorzien.