Jelle Vanendert behoudt de bolletjestrui
Vanendert en Contador Foto: REUTERS
Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) behield donderdag na de achttiende etappe in de Tour de bolletjestrui aan het einde van de tweede en gevreesde Alpenrit en staat in het klassement nu op de zestiende plaats, met zowaar Kevin De Weert op de dertiende plaats in het vizier.

Het verschil tussen de Limburger en de Antwerpenaar bedraagt nog 1:47. Het minder aangename nieuws was dat Vanendert de toppers in de eindfase op de Galibier moest laten rijden, dat hij dus geen punten kon scoren voor het bergklassement en dat het dus moeilijk wordt om de trui met rode bollen te behouden.

"Maar geen verwijt aan Jelle Vanendert", aldus sportdirecteur Herman Frison. "Uiteraard hadden we graag wat puntjes gepakt op deze Galibier maar op vier km van de top kreeg Jelle een klopje en dus moest hij achterblijven. Maar hij behield wel de trui. Vrijdag wordt het allicht lastig om die te behouden want ook Andy Schleck is met een achterstand van amper vier punten komen opzetten. We gaan rustig bekijken met de ploeg wat we vrijdag op weg naar L'Alpe d'Huez kunnen doen."