De beurzen in Europa zijn donderdag omhoog gegaan. De financiële markten reageerden positief op de eerste details van het ontwerpakkoord over een nieuw Europees steunpakket voor Griekenland.

Volgens het ontwerpakkoord krijgt het Europees noodfonds EFSF gevoelig meer armslag. Het zou voortaan zelf schuldpapier kunnen opkopen bij private investeerders op de secundaire markten.

Dat was een eis van de Europese Centrale Bank, die als enige de waardeloze obligaties moest opdweilen. In ruil zou de ECB dan weer een gedeeltelijke Griekse wanbetaling moeten slikken, iets wat ze steeds geweigerd heeft.

Nadat dat nieuws bekendraakte, sloot de beurs van Athene (Athex) donderdag met 2,54 procent hoger af. Ook de beurzen van Parijs, Madrid, Frankfurt en Milaan eindigden de dag met winst. Vooral de bankaandelen konden mooie resultaten voorleggen.

De hoop op een positief resultaat van de Europese top over de schuldencrisis stuurde ook op Euronext Brussel de financiële waarden fors de hoogte in. De Bel20 sloot de nationale feestdag af met een winst van 2,02 procent op 2.504,77 punten.

De beleggers speculeren erop dat het Europese noodfonds stevig zal uitgebreid worden. Bovendien puren ze moed uit de berichten dat de Franse en Duitse overheden de idee hebben laten varen om een bankentaks in te voeren.