Racing Genk pakt Supercup tegen mak Standard
Foto: Photo News
Racing Genk heeft zijn eerste Supercup gewonnen. De landskampioen versloeg bekerhouder Standard in de eigen Cristal Arena met 1-0. Net voor de rust bracht Daniel Töszer de landskampioen op voorsprong met een prachtige vrije trap in de winkelhaak. Genk speelde een uur met tien na een rode kaart voor Jelle Vossen.

De omstandigheden voor de Supercup waren ideaal. De grasmat lag er er perfect bij en het zonnetje scheen boven de Cristalarena. De supporters waren daarentegen in mindere mate van de partij.

De fans die er wel waren kregen een aftastende openingsfase voorgeschoteld. Het was wel Standard, met Leye als controlerende middenvelder, dat het vaakst de bal opeiste. Kansen waren echter schaars, op een kopballetje van Jelle Van Damme na op een vrije
trap van Leye.

De eerste echte dreiging kwam er na 25 minuten via Jelle Vossen. Kevin de bruyne zette hem vanuit een schuine hoek op weg naar doel meet Bolat ging goed naar
de grond en redde met de voet. Standard reageerde met een kopbal van Alois Nong, die een metertje naast ging.

Rode kaart

Nog geen twee minuten later liet Vossen weer van zich spreken, maar dit keer in een opstootje aan de rand van de Genkse 16 meter. Na een duel met Kanu revancheerde de Genk-spits zich met een tweehandige duw op de borstkas van de Standard-speler. Scheidsrechter Luc Wauters oordeelde streng met een rode kaart.

Ondanks de numerieke minderheid liet Genk zich niet wegspelen. Op de counter zag De Bruyne zijn schot gesmoord door een tackle van Ciman. Het tempo van de wedstrijd ging omhoog en ook de duels werden pittiger. In de 35ste minuut dook Nwananga plots alleen op voor Bolat, maar hij werd afgevlagd voor buitenspel.

Heerlijke pegel Töszer

Vijf minuten voor de pauze schreeuwden de Limburgers voor een penalty na een contact tussen Pudil en Martins. De Tsjech liet zich echter makkelijk vallen. Luc Wauters kon er niet mee lachen en gaf hem geel. Vlak voor rust opende Genk dan toch de score. Daniel Töszer krulde een vrije trap net buiten de zestien hard in de winkelhaak. Bolat had geen verhaal.

Ook in de tweede helft slaagden de rouches er niet in om het numerieke overwicht om te zetten in kansen. Het was in tegenstelling de thuisploeg dat het best uit de verf kwam. De Bruyne dreigde met een knappe dribbel en een vrije trap maar scoren lukte niet. Aan de overkant probeerde Van Damme wat schwung te brengen in het makke Standard. Köteles moest zich niet onderscheiden op diens kopbal. Bolat had veel meer werk met een kopstoot van Kennedy en een indraaiende hoekschop van Töszer.

In de slotfase persten de bezoekers er nog een klein eindoffensiefje uit. De kampioen hield echter stand en won na vijf verloren finales eindelijk zijn eerste Supercup.