De hoop op een positief resultaat van de Europese top over de schuldencrisis stuurde op Euronext Brussel donderdag de financiële waarden fors de hoogte in. De Bel20 sloot de nationale feestdag af met een winst van 2,02 procent op 2.504,77 punten.

De beleggers speculeren erop dat het Europese noodfonds stevig zal uitgebreid worden. Bovendien puren ze moed uit de berichten dat de Franse en Duitse overheden de idee hebben laten varen om een bankentaks in te voeren.

Het gevolg was dat donderdag fors geïnvesteerd werd in Spaans en Italiaans overheidspapier én in bankaandelen. Die hebben veel staasfondsen in portefeuille.

In Brussel slaagde Dexia in een klim van 8,88 procent tot 2,06 euro. KBC schoot 6,80 procent omhoog tot 27 euro en verzekeraar Ageas won zo maar even 9,55 procent tot 1,60 euro.

De aandelenmarkten ondervonden ook steun van de aanhoudend positieve resultaten van de Amerikaanse IT-bedrijven. Woensdagavond verbaasde chipgigant Intel met beter dan verwachte kwartaalcijfers en donderdagavond is het de beurt aan Microsoft.

Op de brede markt steeg Agfa-Gevaert met 3,13 procent tot 2,97 euro. Het aandeel van de beeldvormingsgroep blijft profiteren van de verlenging van een belangrijk contract in de VS. Toch gaan veel beleggers er nog altijd van uit dat Agfa-Gevaert binnenkort met een nieuwe winstwaarschuwing zal uitpakken.