Ontwerper Rad van Fortuin overleden in Californië
Foto: rr
Ed Flesh, de ontwerper van het rad van het wereldwijd bekende, van oorsprong Amerikaanse tv-programma "Het Rad van Fortuin", is vrijdag overleden in Missions Hills, Californië. Flesh werd 79 jaar en stierf aan een hartstilstand. Dat meldt The New York Times donderdag.

Flesh, een art director die woonde in Sylmar, Californië, bedacht in de jaren 60 en 70 fel gekleurde decorstukken en belangrijke opvallende details, zoals lichtbollen, voor tv-shows.

Hij werkte mee aan programma’s als "The $25.000 Pyramid", "Name That Tune" en "Jeopardy!". Voorts ontwierp hij decors voor shows als "The Montel Williams Show" en drie speciale episodes van "The Oprah Winfrey Show".

Het ontwerp van Flesh dat het langst standhield en wereldwijd bekendraakte, is het rad voor "Het Rad van Fortuin". Het tv-programma werd in 1975 bedacht onder de naam "Wheel of Fortune". Oorspronkelijk stond het rad verticaal en was het relatief klein, waardoor het moeilijk te zien was voor de tv-kijker. Flesh ontwierp een plat, groter en horizontaal rad.

"Het Rad van Fortuin" kreeg wereldwijde faam en werd ook in Nederland en België uitgezonden. Het haalt tot op vandaag kijkcijfers tot 26 miljoen per week. In Vlaanderen werd het programma razend populair op vtm, gepresenteerd door Walter Capiau en later Bart Kaëll en Luc Appermont.