De regen van donderdagmiddag heeft de bezoekers niet ontmoedigd om naar het militair defilé te komen kijken. De parade naar aanleiding van de nationale feestdag heeft volgens de schattingen van de Brusselse politie zo'n 370.000 toeschouwers gelokt. Dat zijn er nog een stuk meer dan de 325.000 van vorig jaar, toen al gesproken werd over een recordopkomst.

'Het publiek stond langs het hele parcours van het defilé dicht op elkaar gepakt, ondanks de nationale regenbui', zegt commissaris Christian De Coninck van de Brusselse politie. 'Incidenten waren er niet.'

Het defilé was trouwens niet de enige trekpleister waar heel wat publiek op afkwam, het was de hele dag bijzonder druk in de hoofdstad. Reeds in de loop van de voormiddag ontdekten duizenden mensen de verschillende attracties en activiteiten in het Warandepark en ook het politiedorp op het Poelaertplein kon op veel bijval rekenen. Kinderen konden er kennismaken met een helikopter en een sproeiwagen van de federale politie, een ritje maken op een politiemotor of -paard en de verschillende aspecten van het politiewerk ontdekken.

Elders in de binnenstad stelden ook de brandweer, de Civiele Bescherming en verschillende takken van het Belgisch leger zich aan het publiek voor.

Vliegtuigen

Een van de spectaculaire momenten was het luchtdefilé, met een colonne vliegtuigen die eerst tot in West-Vlaanderen waren gevlogen om vervolgens een bocht te nemen en langs de E40 naar Brussel te vliegen.

Na dat luchtdefilé van vier minuten passeerden de troepen te voet en de gemotoriseerde troepen de revue. In totaal nemen iets meer dan 1.400 militairen, 88 wielvoertuigen, 30 vliegtuigen en 9 helikopters deel aan het militair defilé. 

Na het leger volgt de stoet van politie, brandweer, civiele bescherming en Rode Kruis. Daarna volgde nog het defilé van de civiele hulpdiensten. 

Koning

Op de koninklijke tribune werd koning Albert achtereenvolgens gebrieft door ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).  

Namens de N-VA was alleen senaatsvoorzitter Danny Pieters aanwezig. Aan Franstalige kant vielen onder meer Laurette Onkelinx, Joëlle Milquet, Didier Reynders en Paul Magnette te spotten.

De koning zag er trouwens goed geluimd uit. In zijn traditionele toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag was het nog een beteuterde vorst die de politici scherp had gewaarschuwd voor de risico's verbonden aan de aanhoudende politieke impasse.

Het defilé werd rond 17.15 uur afgesloten met het spelen van de nationale en de Europese hymne

Grote thema's van het militair defilé zijn de operationaliteit van het leger, de buitenlandse operaties in Afghanistan, Libanon en Libië en de samenwerking in Benelux-verband.