Alex Steinweiss, uitvinder van de artistieke platenhoes overleden
Foto: © Library of Congress
De Amerikaanse grafische ontwerper Alex Steinweiss is zondag in Sarasota, Florida, op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de New York Times.

Hij kwam in 1939 op het idee om toen nog niet-geïllustreerde platenhoezen van artistieke tekeningen te voorzien. Toen hij met dat idee van een artistieke platenhoes op de proppen kwam, was hij artistiek directeur van het platenlabel Columbia.

Doordat de (vinyl-)platen destijds in zwarte of kastanjekleurige hoezen werden gestoken, en zij daardoor leken op fotoalbums, werden zij "albums" genoemd.

Steinweiss maakte de eerste artistieke hoes voor een plaat van de componisten Rodgers en Hart: zij toont de toegang tot een theater in de Big Apple met de namen van de artiesten in lichtgevende letters.

Het idee sloeg dermate aan dat de platenverkoop exponentieel steeg. De "uitvinding" van Steinweiss werd dan ook prompt door de andere platenmaatschappijen overgenomen.
De volgende dertig jaar maakte Steinweiss een duizendtal hoezen voor jazz-, folk- en klassieke albums, niet alleen voor Columbia, maar bijvoorbeeld ook voor Decca Records.