"Het CDH kan zich vinden in het kader voor onderhandelingen zoals de formateur dat heeft voorgelegd." Dat zegt de partij in een mededeling. De partij benadrukt wel dat het kader 'per definitie nog gewijzigd kan worden'.

Formateur Di Rupo riep de acht partijen op om in de loop van donderdagavond samen te komen. Hij hoopt dat samen een gemeenschappelijke werkmethode zal kunnen worden afgesproken en dat er een vertrouwensklimaat ontstaat om de onderhandelingen te doen slagen.

CD&V liet nadien weten dat het van de formateur eerst "uitdrukkelijk en op voorhand" het standpunt wil weten van de zeven andere partijen. Bij een positief antwoord wil voorzitter Wouter Beke de vergadering bijwonen. Daarop herhaalde Di Rupo de uitnodiging die hij reeds geformuleerd had.

Na Ecolo formuleert cdH nu een antwoord. De partij kan zich in "het bijkomende onderhandelingskader" vinden dat de formateur woensdag voorgesteld heeft. Voor de humanisten is het "evident" dat die onderhandelingsbasis op enkele elementen "per definitie gewijzigd kan worden". De partij zal er dan ook over waken dat er in het eindresultaat een "algemeen evenwicht" gevonden wordt.

"Het is belangrijk dat de acht partijen elkaar ontmoeten om het vertrouwen, de methode, de timing en de inhoud van de discussies vast te stellen en te verduidelijken." De partijen moeten zorgen voor een mogelijk akkoord over het kader en de basis voor de onderhandelingen, luidt het.