Van de drie grote traditionele politieke partijen had Open VLD het minst aantal kandidaten onder de 35 op haar lijsten staan in 2010. Dat zegt politicoloog Pieter Vanhessche (UGent) in zijn masterscriptie over de invloed van de traditionele politieke jongerenbewegingen bij de lijstvormingsprocessen.

Bij CD&V en sp.a schommelt het aantal jongerenkandidaten tussen 30 en 35 pct. "Bij Open VLD merken we tussen 2003 en 2010 wel een significante stijging van het aantal jongeren op de lijsten, van 15 naar 23 pct", aldus Vanhessche. "In 2010 waren bovendien 29 pct van de rechtstreeks verkozen Open VLD’ers jongeren."

Uit bevragingen van sleutelfiguren bij de jongerenbewegingen per partij besluit Vanhessche dat jongeren kunnen wegen op de lijstvorming.

"Binnen Open VLD hebben jongeren de afgelopen jaren fors aan invloed gewonnen. Ook bij CD&V en sp.a is het hoge aantal jongerenkandidaten niet alleen te wijten aan het evenwichtig samenstellen van lijsten, maar is het numeriek gewicht van jongeren in de verschillende bestuursorganen belangrijk."

Volgens Vanhessche worden bij CD&V en Open VLD veel zetels in de bestuursorganen, ook in die organen die lijsten goedkeuren, verkozen door leden van de partij.

"Bij sp.a worden lijsten goedgekeurd door congressen, die samengesteld zijn door afgevaardigen van de afdelingen, waardoor er minder kansen zijn weggelegd voor de jongenbeweging om te wegen op de lijstvorming. Toch is er bij de socialistische partij een statutaire bepaling over het aantal jongerenkandidaten."