Andy Schleck heeft op fenomenale wijze de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Luxemburgse favoriet demarreerde in de zwaarste Alpenrit op de Col d'Izoard alle favorieten uit het wiel en finishte solo op de mytische Col du Galibier. Zijn broer Fränk Schleck maakte het feest compleet en eindigde tweede op 2 min 9. Voeckler hield knap stand en behoudt nipt zijn gele trui. Contador moest opnieuw de rol lossen en verliest bijna vier minuten op Andy Schleck. Jelle Vanendert eindigde veertiende.

Het peloton ging verschroeiend van start in de zware Alpenetappe van het Italiaanse Pinerolo naar de Galibier. De aanvalspogingen volgden elkaar in een moordend tempo op, maar het duurde tot net voor de tussensprint in Verzuolo vooraleer een ruime groep van zestien renners eindelijk uit de greep van het peloton geraakte. Onder andere onze landgenoten Dries Devenyns en Maxime Monfort waren bij de pinken. Even later kwamen Delage, Silin en Burghardt aanpikken.

Op de voet van de Col d'Agnel, de eerste van drie cols buiten categorie en het dak van deze Tour, verzamelden de koplopers meer dan negen minuten. De ploegmaten van gele trui Thomas Voeckler bepaalden het tempo in het peloton, tot Philippe Gilbert als eerste een bommetje gooide. De aanval van de Belgische kampioen leidde tot niets en ook een tegenprik van onder andere Gesink droeg niet ver.

Andy Schleck demarreert op Col d'Izoard


In de kopgroep, waar al enkele renners sneuvelden op de flanken van de Col d'Agnel, ging de schifting verder op de legendarische op de Col d'Izoard. Devenyns en Monfort bleken bij de beste klimmers vooraan, maar hadden geen verhaal op een aanval van de Kazach Maxim Iglinskiy. In het peloton achtte Andy Schleck eindelijk zijn tijd gekomen. De Luxemburger had vooraf aangekondigd dat hij in deze etappe zou aanvallen en hield woord.

De jongste van de broertjes Schleck trok op vijf kilometer van de top van de Izoard alle registers open, de andere favorieten keken naar elkaar en de vogel was gaan vliegen. Andy Schleck nam meteen twee minuten voorsprong op Contador en co en in de afdaling sloot hij al snel aan bij ploegmaat Maxim Monfort. Even later had dat duo ook Dries Devenyns, Nicolas Roche en Egon Silin te pakken. Leider Maxim Iglinskiy liet zich uiteindelijk inlopen en in het dal tussen de Col d'Izoard en de Galibier kregen we een secondenstrijd tussen de zes vluchters en een elitegroep met onder andere Contador, Evans, Voeckler, Vanendert en De Weert.

IJzersterke Monfort

Maxime Monfort verrichte berewerk in de vallei en zette zijn kopman met bijna vier minuten voorsprong af aan de voet van de Galibier. Compleet leeg moest de sympathieke Waal de koplopers laten gaan op de slotklim, ook bij Devenyns en Silin begaven de benen het. Roche en Iglinsky bleven nog een poos in het zog van de kopman van Leopard-Trek, maar tegen een ontketende Andy Schleck was geen kruid gewassen. Op 8km van de streep trok de Luxemburger solo naar de meet.

Toen de voorsprong van Andy Schlek op de groep met de andere favorieten maar niet onder de vier minuten wilde zakken, besloot Cadel Evans dan maar zelf het heft in handen te namen. De Australiër beukte in zijn bekende hoekige stijl de Galibier naar boven en de bonus van Schleck kreeg meteen een flinke knauw. Voeckler, Basso, Fränk Schleck en enkele andere overgebleven klimmers stierven in het wiel van Evans maar hielden stand. Jelle Vanendert moest spijtig genoeg lossen en toen Ivan Basso de koppositie van Evans overnam sneuvelde ook titelverdediger Alberto Contador.

Een meesterlijke Andy Schleck pakte uiteindelijk meer dan twee minuten op zijn broer Fränk Schleck, die in de slotkilometer nog demarreerde uit de elitegroep. Evans, Basso en Voeckler kwamen enkele seconden later binnen. Contador reed samen met Jelle Vanendert op 3 minuten 50 van Andy Schleck over de meet. In de stand heeft Thomas Voeckler nu nog 15 seconden voorsprong op Andy Schleck, broer Fränk volgt op 1 min 8. Kevin De Weert zakt naar de dertiende positie.

Rituitslag

1. SCHLECK Andy 6h 07' 56"
2. SCHLECK Frank  + 02' 07"
3. EVANS Cadel + 02' 15"
4. BASSO Ivan  + 02' 18"
5. VOECKLER Thomas  + 02' 21"
6. ROLLAND Pierre + 02' 27"
7. CUNEGO Damiano + 02' 33"
8. TAARAMAE Rein + 03' 22"
9. DANIELSON Tom  + 03' 25"
10. HESJEDAL Ryder + 03' 31"
11. IGLINSKIY Maxim  + 03' 35"
12. VANDE VELDE + 03' 38"
13. ZUBELDIA Haimar  + 03' 44"
14. VANENDERT Jelle  + 03' 50"
15. CONTADOR Alberto + 03' 50"
18. SANCHEZ Samuel + 04' 42"
22. DE WEERT Kevin + 05' 35

Bekijk de volledige uitslag en klassement hier.

Klassement

1. VOECKLER Thomas 79h 34' 06"
2. SCHLECK Andy  + 00' 15"
3. SCHLECK Frank  + 01' 08"
4. EVANS Cadel  + 01' 12"
5. CUNEGO Damiano + 03' 46"
6. BASSO Ivan  + 03' 46"
7. CONTADOR Alberto  + 04' 44"
8. SANCHEZ Samuel + 05' 20"
9. DANIELSON Tom  + 07' 08"
10. PERAUD Jean-Christophe + 09' 27"
11. TAARAMAE Rein  + 09' 36"
12. ROLLAND Pierre + 10' 09"
13. DE WEERT Kevin + 11' 21