Eén op vijf jongens gelooft in terugtrekken als anticonceptie
Foto: shutterstock
Hoewel jongeren beweren goed ingelicht te zijn over voorbehoedsmiddelen, heeft de helft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

In één op tien gevallen van onveilige seks speelde alcohol of drugs een rol, maar de meeste jongeren zeiden dat het 'in the heat of the moment' gebeurde. Wanneer jongeren een afspraakje hebben, vinden ze het haar, de make-up en de persoonlijke hygiëne van hun date belangrijker dan de vraag of hij/zij voorbereidingen heeft genomen voor veilige seks. De bevindingen zijn afkomstig van een enquête door de website mijnanticonceptie.nl, waarvoor 5.110 Nederlandse jongeren tussen 15 en 25 jaar geïnterviewd werden.

Uit de resultaten bleek ook dat twintig procent van de jongens geloofde dat terugtrekken een veilige methode was voor anticonceptie, bij de meisjes was dit maar zeven procent. Tien procent van de jongens geloofde dat plassen na het vrijen een zwangerschap voorkomt, bij de meisjes trapte niemand in deze fabel.

Nederlanders worden voorgelicht door hun ouders, de huisarts en de school. Van de meisjes praat 75 procent met hun dokter over voorbehoedsmiddelen, bij de jongens is dit slechts zestien procent. Volgens gynaecoloog Rob Beerthuizen moeten ouders en leraars jongeren vroeger en uitgebreider inlichten over het gebruik van voorbehoedsmiddelen: 'Tegenwoordig kan je een keuze maken uit meer dan 30 verschillende anticonceptiepillen, veel soorten condooms en andere vormen van anticonceptie. Dat kan alleen als jongeren goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden en zelf verantwoordelijkheid daarvoor leren dragen. Zo kunnen ze met een gerichte vraag bij de huisarts komen,' aldus Beerthuizen.