Nog geen beslissing over 61 pantservoertuigen
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
De ministerraad heeft woensdag geen beslissing genomen over de aankoop van 61 pantservoertuigen door het Belgisch leger, als sluitstuk van de materiaalvernieuwing bij de landmacht. Het dossier werd uitgesteld naa rde volgende raad, op 2 september. Dat werd donderdag uit betrouwbare bron vernomen.

Het gaat om zogeheten MPPV's (MultiPurpose Protected Vehicles) van het type Dingo II, waarvan er in 2004 al 220 zijn aangekocht. Die levering zou later dit jaar afgerond moeten zijn.

De aankoop met een waarde van 82 miljoen euro wordt niet gesteund door de PS. De Franstalige partij stelt zich vragen over de wenselijkheid van een dergelijke bestelling in tijden van crisis.

Bij de eerste bestelling in 2004 was nog sprake van een aankoop van 352 Dingo’s: de 220 aangevuld met nog eens 132 'optionele' 4x4’s. In het kader van de hervormingsplannen van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) is die optionele schijf evenwel naar beneden bijgesteld, omdat ook het aantal manschappen krimpt. Concreet mikt De Crem nog op 281 MPPV’s, waardoor nog 61 pantservoertuigen aangekocht moeten worden.