Kolobnev stelt zelf onderzoek in naar positieve dopingtest
Alexandr Kolobnev Foto: pn
De Russische wielrenner Alexander Kolobnev start zelf een 'uiterst gedetailleerd' onderzoek naar hoe het middel hydrochlorothiazide in zijn lichaam is terechtgekomen. Dat meldt hij donderdag op zijn website. Kolobnev testte na de vijfde Tourrit positief op HTC en stapte op de eerste rustdag uit de Ronde van Frankrijk.

Ook het B-staal van Kolobnev bleek woensdag positief. 'Gezien de uitrusting van de antidopinglaboratoria en het professionalisme van de onderzoekers, konden we ook geen ander resultaat verwachten', schrijft de Rus daarover.

Zijn ploeg Katusha wacht nog verder onderzoek en de beslissing van de Russische wielerbond af om hem al dan niet te ontslaan, tot die tijd is Kolobnev voorlopig geschorst.

Strop rond eigen nek

Volgens Kolobnev is het onmogelijk dat hij het middel zelf innam. 'We worden 24 uur per dag gecontroleerd door het Adams-programma, en bovendien was ik van 9 mei tot 12 juli met de ploeg in Passo del Bernina. Het is dan ook ondenkbaar dat ik het middel bewust zou hebben ingenomen, dat zou hetzelfde zijn als een strop rond mijn nek leggen.'

'Daarom starten we een gedetailleerd onderzoek naar hoe het middel in mijn lichaam kon komen. Daarbij zullen niet enkel dopingexperts, maar ook de politie betrokken worden.'