Atlantis voor de laatste keer geland
Foto: afp/belga/nasa
Het ruimteveer Atlantis is met zijn vier astronauten veilig teruggekeerd op aarde. Daarmee is de allerlaatste spaceshuttlevlucht voltooid.

Het ruimteveer Atlantis is donderdag met vier astronauten aan boord veilig geland in
Atlantis landde om 5.56 uur plaatselijke tijd (11.56 uur Belgische tijd) op de landingsbaan van het Kennedy Space Center bij Cape Canaveral, 42 minuten voor zonsopgang, bij helder weer, na een daling van 65 minuten. Het ruimteveer bracht ruim 4 ton vracht en reserveonderdelen naar het internationaal ruimtestation ISS.

Atlantis legde volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA meer dan 200 miljoen kilometer af in de ruimte en vloog 4.848 keer rond de aarde. 

Groot scherm in Gent

In Gent hebben astronaut Dirk Frimout, tv-maker Lieven Scheire en muzikant Stijn Meuris samen met 25 andere ruimtevaartfanaten de landing op een groot scherm gevolgd.

Dirk Frimout maakte in 1992 als eerste en enige Belg een ruimtereis in een spaceshuttle. Op uitnodiging van zijn vroegere missie-commandant, en huidig NASA-baas Charlie Boldon, was Frimout twee weken geleden bij de lancering aanwezig.

De astronaut gaf samen met Lieven Scheire en Stijn Meuris tekst en uitleg vanaf de "de-orbit burn", het afremmen een uur voor de landing.

Frimout vertelde allerlei anekdotes uit zijn ruimte-avontuur. "Vooral als je de grond raakt heb je een dubbel gevoel. Je bent negen dagen gewichtloos geweest. Rechtstaan is dus niet eenvoudig en het duurt zeker een uur voor je uit het toestel kan."

Frimout beschreef ook de twee jaar durende training. "Je moet alle procedures kennen en alle displays en functies van het toestel, maar je moet je ook leren wassen en naar het toilet leren gaan in de ruimte. De wetenschappelijke training behelst je volledige loopbaan."