Jemenitische troepen doden twee Al Qaeda-leiders
Woensdag werd in Sanaa weer betoogd voor het vertrek van president Saleh Foto: AP
Jemenitische legertroepen hebben in de nacht van woensdag op donderdag twee Al Qaeda-leiders gedood bij een operatie in de zuidelijke provincie Abyan. Dat meldt de staatstelevisie. Tientallen militanten die vermoedelijke banden hadden met het terreurnetwerken werden gedood.

Volgens een veiligheidsbron gaat het om Ayed al-Shabouni en Awwad Saleh. Al-Shabouni werd gedood tijdens gevechten bij Zinjibar, de provinciehoofdstad van Abyan. Hij werd verdacht van het beramen van een reeks aanslagen die onlangs in Jemen werden gepleegd en stond op de regeringslijst van meest gezochte verdachten.

Jemen had eerder in januari al verklaard dat Al-Shabouni was gedood, samen met vijf andere leiders. Maar de groep die zichzelf Al Qaeda van het Arabische schiereiland noemt, ontkende dit.

Die groep riep Abyan in maart nog uit tot 'islamitisch emiraat' en verbood vrouwen het huis uit te gaan. Ze zou naar verluidt misbruik maken van de antiregeringsprotesten in het land om de provincie volledig in haar greep te krijgen.

Arabische en westerse landen hebben de vrees geuit dat Jemen een volwerk van Al Qaeda wordt door de onrust in het land.