De vergadering met de acht partijvoorzitters en formateur is nog steeds aan de gang op het kabinet van vicepremier Laurette Onkelinx (PS). Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is aanwezig. De onderhandelingen verlopen, volgens sommige bronnen, gespannen.

Formateur Elio Di Rupo nodigde vanmorgen de acht partijvoorzitters (CD&V, Open Vld, sp.a, Groen! , PS, MR, cdH en Ecolo) uit op een vergadering.

Formateur Elio Di Rupo heeft met belangstelling kennis genomen van de beslissing van CD&V, stelt hij in een korte mail. "Voor het goed begrip tussen alle partijen" nodigt hij de acht voorzitters uit op een vergadering in de loop van de avond.

Di Rupo hoopt dat samen een gemeenschappelijke werkmethode zal kunnen worden afgesproken en dat er een vertrouwensklimaat ontstaat om de onderhandelingen te doen slagen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaarde woensdagavond dat zijn partij bereid is de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde op te starten als de zogenaamde "ballast" uit de onderhandelingen wordt gehaald. Daarmee bedoelt hij de punten rond het taalgebruik in Brussel, de tweetalige kieslijsten, de federale kieskring en de ratificatie van het minderhedenverdrag.

In een interview met Radio 1 zei Beke donderdagochtend dat Open Vld, sp.a en Groen! zich achter dat voorstel scharen. De CD&V-voorzitter gaf aan vooral naar het antwoord van MR en cdH te kijken voor de splitsing van BHV, aangezien daarvoor een tweederdemeerderheid nodig is.

"Als de N-VA niet aan tafel zou zitten, betekent dit dat we in belangrijke mate afhankelijk zijn van MR en cdH. Dus is de vraag die de formateur moet stellen eigenlijk geen vraag aan CD&V, maar een vraag aan die partijen: ’zijn zij bereid om nu voorafgaandelijk een akkoord over BHV te sluiten’", zei Beke.

In zijn gesprek met de formateur dinsdagochtend voelde de voorzitter naar eigen zeggen "duidelijk" aan dat Di Rupo aangaf dat er voor de vier ballastpunten geen meerderheid gevonden zal worden. "Of men die voorstellen in een commissie of in een vuilnisbak steekt, dat is voor mij eender", luidde het even later. "Ze zitten niet meer aan tafel wat betreft de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde."

Beke wil de formateur ten slotte geen deadline opdringen, maar kondigde wel aan in de tweede en derde week van augustus met vakantie te gaan.