De regerende Egyptische militaire raad wil later dit jaar geen buitenlandse waarnemers bij de parlementsverkiezingen. "Wij hebben niets te verbergen, maar wij verwerpen alles wat inbreuk maakt op onze soevereiniteit", zei een lid van de raad, Mamdouh Shaheen, woensdag bij de presentatie van de nieuwe verkiezingswet.

Hafez Abou Saada, lid van de Nationale Raad voor Mensenrechten, noemde de verklaring ’een niet erg positief teken’. Beloften van het leger alleen voor vrije en eerlijke verkiezingen zijn niet genoeg, zei hij, en het weren van buitenlandse waarnemers past bij de lijn die het oude regime volgde. "Internationale waarnemers horen bij alle moderne verkiezingen. Veel landen volgen wat er in Egypte gebeurt", zei Saada.

In de nieuwe kieswet wordt de minimumleeftijd voor een zetel in het lagerhuis verlaagd van 30 naar 25 jaar, een tegemoetkoming aan de jongeren die het voortouw namen in de opstand tegen president Hosni Mubarak in februari. Voor het hogerhuis blijft de drempel 35 jaar en zullen honderd van de 390 zetels worden toegewezen door de nieuw te kiezen president.

Het hele verkiezingsproces zal plaatsvinden onder toezicht van de rechterlijke macht, waarmee de rol van het ministerie van binnenlandse zaken wordt beperkt.
De verkiezingen voor het hoger- en het lagerhuis zullen gelijktijdig worden gehouden, maar in verschillende delen van het land op verschillende data voor het einde van het jaar. Het leger zal de data nog deze maand vaststellen, zei Shaheen.