De Amerikaanse technologiebedrijven hebben een uitstekend tweede kwartaal achter de rug. Met uitzondering van Yahoo!, dat te kampen heeft met sputterende advertentie-inkomsten, klopten ze de verwachtingen van analisten. Donderdag is het uitkijken naar de cijfers van softwaregigant Microsoft.

IBM was maandagavond de eerste om de beleggers te verrassen met beresterke resultaten. De computergigant liet weten dat zijn omzet in het tweede kwartaal met 12 procent is gestegen tot 26,7 miljard dollar, terwijl analisten op slechts 25,4 miljard hadden gerekend. ’Big Blue’ verhoogde meteen zijn verwachtingen voor het hele boekjaar.

Dinsdag was het de beurt aan Apple, de fabrikant van populaire producten als de iPad en iPhone. Die deden het zodanig goed in het afgelopen kwartaal dat Apple’s resultaten ruimschoots boven de verwachtingen uitkwamen. Verwachtingen die overigens sowieso al aan de hoge kant lagen. Het aandeel van Apple is de afgelopen maanden en jaren zodanig gestegen dat de waardering hoger ligt dan die van alle beursgenoteerde Belgische bedrijven samen.

Woensdagavond bleek dat ook Intel in het kamp van de winnaars zit. ’s Werelds grootste chipfabrikant zag in het tweede kwartaal zijn omzet sterker dan verwacht toenemen, terwijl de winst per aandeel met 54 dollarcent 3 cent boven de gemiddelde verwachting uitkwam. Belangrijker is evenwel dat Intel ook voor het derde kwartaal de verwachtingen van analisten overtreft. Dat zal ongetwijfeld zijn effect niet missen op de koers van een hele rist IT-bedrijven, want Intel wordt sinds jaar en dag beschouwd als de barometer bij uitstek voor de IT-sector.

Yahoo! stelde enigszins teleur met dalende advertentie-inkomsten, maar eBay, bekend van zijn gelijknamige veilingsite, deed het beter dan verwacht in het tweede kwartaal. De groep maakte woensdagavond bekend dat haar betaaldienst PayPal er voor het eerst in geslaagd is de kaap van 1 miljard dollar kwartaalomzet te ronden.

Het is nu uitkijken naar de kwartaal- en jaarcijfers die Microsoft donderdagavond bekendmaakt. Indien ook de grootste softwareproducent ter wereld de verwachtingen klopt, mag op de beurzen een nieuwe impuls verwacht worden.