De achttiende etappe van de Tour de France van donderdag zal volgens de organisatoren niet verstoord worden door sneeuw, hoewel er de laatste dagen wel steeds een wit laagje op de Galibier ligt, de aankomstplaats van de rit. Sporza-reporter Christophe Vandegoor meldt dat het 3 graden is op de top. 'De koude zal de renners zeker parten spelen', aldus de journalist op Radio 1.

Tijdens de achttiende etappe zullen drie hoge cols overwonnen moeten worden, dus moet de weg vrijgemaakt worden voor de doortocht van de renners.

Op de col d’Agnel (2.744 m) werd de voorbije twee dagen kwistig met zout gestrooid om ijzel te voorkomen. Op de Izoard (2.360 m), waar er evenwel nog geen sneeuw of vorst gemeld werd, ruimde men op een oppervlakte van 150 vierkante meter modder en kiezels op om schuifgevaar te voorkomen. De twee cols zullen morgen bedwongen worden in zonnig weer met een temperatuur die schommelt rond de 5 graden.

De laatste klim, de Galibier, werd de voorbije week regelmatig geteisterd door sneeuwbuien. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er wel al sneeuw geruimd, zeggen de verantwoordelijke diensten. Ook daar werd er regelmatig zout gestrooid.

Er wordt donderdag bewolking verwacht maar er is gelukkig geen kans op buien, die op die hoogte zouden leiden tot sneeuw in plaats van regen.