De eerste politieke reacties op de opmerkelijke toespraak van koning Albert lopen binnen. MR-voorzitter Charles Michel begrijpt de frustratie van koning Albert. 'We delen die ergernis.'

Michel heeft alle begrip voor de koning. Het is immers eigen aan de rol van de vorst om te waarschuwen, zeg hij.

Ook MR is ervan overtuigd dat het land een volwaardige regering nodig heeft om het welzijn van de Belgen te vrijwaren en de noodzakelijke structurele hervormingen door te voeren, voegt Michel er nog aan toe.

Vlaams Belang: 'Koning valt uit zijn rol'

Volgens het Vlaams Belang valt koning Albert in zijn 21 julitoespraak 'opnieuw uit zijn rol'. De partij verwijt de koning 'de strategie van de Franstaligen te volgen'. De koning legt in zijn boodschap de verantwoordelijkheid 'uitsluitend bij diegenen die de nota-Di Rupo niet zonder slag of stoot als onderhandelingsbasis willen nemen', klinkt het in een persbericht.

Zo komt de druk helemaal bij CD&V te liggen, zegt de partij. 'Daarmee bewijst Coburg nogmaals dat hij helemaal niet beseft wat in Vlaanderen leeft.' Volgens het persbericht probeert de vorst zijn koninkrijk 'alsnog van de teloorgang te redden'. 

Het Vlaams Belang roept de CD&V nog op om niet toe te geven de onderhandelingen aan te vatten op basis van de nota-Di Rupo.