Oorlogsmisdadiger Hadzic opgepakt
Hadzic in 1993 Foto: AP
De Servische autoriteiten hebben Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger, gearresteerd. Dat heeft de Servische president Boris Tadic heeft de arrestatie bevestigd.

Hadzic was een kleine acht jaar op de vlucht. De etnische Serviër werd gezocht voor misdaden tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995).

Hadzic werd in 2004 door het Joegoslaviëtribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Hij heeft deze misdaden begaan toen hij de leider was van de Servische republiek Krajina, een gebied in Kroatië dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië.

Hadzic is onder andere vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden, deportatie, marteling, moord en uitroeiing ten laste gelegd. Slachtoffer van deze misdaden was de niet-Servische bevolking van de Krajina.

Hadzic verdween in 2004 uit zijn villa in Novi Sad, net toen hij op het punt stond gearresteerd te worden. Het is meer dan waarschijnlijk dat hij destijds voor zijn naderende arrestatie was gewaarschuwd. Hij werd woensdagochtend in bergachtig gebied in het noorden van Servië in de kraag gevat.

Toetreding tot EU

De arrestatie van Hadzic betekent dat Servië nu heeft voldaan aan de eis van de Europese Unie, dat eerst alle door het tribunaal in Den Haag aangeklaagde oorlogsverdachten moeten zijn gearresteerd, voordat toetredingsonderhandelingen kunnen beginnen.

Een kleine twee maanden geleden werd de vroegere legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, door de Servische autoriteiten opgepakt. De vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, werd in 2008 gearresteerd. Beiden staan momenteel terecht voor het Joegoslaviëtribunaal.