De vergroening van de autobelasting door de Vlaamse regering ligt zwaar onder vuur. Zo blijkt de inschrijvingstaks voor de als milieuvriendelijk beschouwde Toyota Prius duurder te worden, terwijl kopers van een Range Rover minder moeten betalen.

De Vlaamse regering heeft de overheveling van de verkeersbelasting aangewend om te sleutelen aan de inschrijvingstaks. Vanaf volgend jaar wordt die vergroend: hoe meer CO2 de wagen uitstoot, hoe meer men betaalt. Ook de Euronorm voor luchtkwaliteit zal een belangrijke factor worden.

Het eigenaardige effect is dat de taks op een hybride wagen als de Prius 41 procent duurder wordt, terwijl die op de Range Rover met een kwart daalt. "Een 4x4 moet minder betalen, een kleine wagen meer. Dit is het N-VA-syndroom: bevoordeel de rijken", stelt Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum.

Ook de automobilistenorganisaties VAB en Touring en de Bond Beter Leefmilieu stellen zich vragen bij het systeem. Die laatste organisatie stelt dat geen rekening is gehouden met de uitstoot van fijn stof door dieselwagens.

Begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) verdedigt het systeem. "We baseren ons op de werkelijke uitstoot, en dan kan het inderdaad dat een grote wagen beter scoort dan een kleine". Ook het taksverschil tussen diesel en benzine is volgens hem logisch. De nieuwe modellen die volgend jaar op de markt komen scoren volgens de minister beduidend beter op luchtkwaliteit.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in