'Toestand Mubarak is stabiel'
Foto: rtr
De gezondheidstoestand van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is 'stabiel'. Dat heeft de Egyptische viceminister van Gezondheid Adel Adawai zondag verklaard. Eerder verklaarde Mubaraks advocaat dat de ex-president een beroerte heeft gehad en in een coma zou liggen.

Over Mubaraks gezondheidstoestand heerst onduidelijkheid. De advocaat van het dit jaar afgezette staatshoofd zei aan de staatstelevisie dat Mubarak in coma ligt. 'De president is plotseling getroffen door een beroerte', zei advocaat Farid El-Deeb. 'De artsen proberen hem nu bij bewustzijn te brengen.' 

Dat werd onmiddellijk ontkend door het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh waar Moebarak verblijft. 'De gezondheidstoestand van voormalig president Moebarak is stabiel, hij wordt nog steeds verzorgd in zijn kamer op de derde verdieping van het internationaal ziekenhuis van Sharm el-Sheikh', zei Adawi.

Ook het hoofd van het artsenteam van Mubarak, dokter Assem Azzam, ontkent het nieuws. Volgens Azzam was Mubarak duizelig als gevolg van lage bloeddruk. Zijn toestand is nu stabiel, aldus Azzam.

Beweringen

El-Deeb heeft de afgelopen tijd vaker beweringen gedaan over de gezondheid van Mubarak, die telkens werden tegengesproken door ziekenhuismedewerkers. Zo beweerde El-Deeb vorige maand dat Mubarak aan kanker leed, een claim die onder andere werd tegengesproken door Azzam.

De 83-jarige Mubarak ligt in het ziekenhuis in de Egyptische badstad Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. Hij vertoeft sinds 13 april in het ziekenhuis na een hartaanval tijdens een verhoor.

Hosni Mubarak werd na een volksopstand in Egypte op 11 februari afgezet. Bij de opstand tegen zijn bewind zijn ten minste 846 betogers gedood. Het proces tegen Mubarak start op 3 augustus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in