In de periode 2005-2010 zijn de Riziv-uitgaven voor de terugbetaling van Rilatine gestegen van 1,3 tot 5 miljoen euro, een gemiddelde jaarlijkse toename met een derde. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Alexandra Colen.

Rilatine wordt in België terugbetaald sinds september 2004. Het aantal terugbetaalde 'DoorsneeDagDosissen' (DDD), wat staat voor de gebruikelijke dagdosis voor een geneesmiddel, steeg in de periode 2005-2010 van 1,7 tot 4,7 miljoen, een gemiddelde jaarlijkse stijging met 22 procent. Het aandeel in verbruik van langdurige gebruikers - meer dan 6 maanden per jaar - bleef in deze periode stabiel op ruim 60 procent. Het middel wordt toegediend aan ADHD- en ADD-patiënten.

De sterke stijging van het Rilatinegebruik wordt volgens Onkelinx verklaard door verschillende factoren. Vooreerst is er het cumuleffect van de behandelingen in de loop der jaren. 'Het succes van dit geneesmiddel hangt ook samen met zijn werkzaamheid. Tenslotte is er ook de druk op ouders en kinderen om sociaal te slagen', aldus de minister.

In aanbevelingen die in 2010 tijdens een rondetafelconferentie over psychomedicatie werden geformuleerd wordt gepleit voor een betere opleiding, informatie en overleg tussen gezondheidswerkers over het gebruik van het middel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in