Cavendish ongenaakbaar in de massasprint
Mark Cavendish Foto: AP
Mark Cavendish heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit sprintte voor de vierde keer in deze Tour iedereen uit het wiel. Farrar finishte als tweede, Petacchi als derde. De Fransman Thomas Voeckler blijft in het geel. De bolletjestrui van Jelle Vanendert kon in deze vlakke etappe niet bedreigd worden.

De vijftiende etappe stelde niet al te veel voor. De tocht van 193 kilometer van Limoux naar Montpellier bleek een typische overgangsetappe tussen de Pyreneeën en de Alpen die gekleurd werd door een lange vlucht van vijf renners.

Niki Terpstra, Mickael Delage, Samuel Dumoulin, Mikhail Ignatiev, Anthony Delaplace trokken al in de eerste kilometers op avontuur en kregen al snel een bonus van vier minuten van het peloton. Toch lieten de mannen van Cavendish niet betijen en zorgde de indrukwekkende HTC-trein ervoor dat de kloof steeds beperkt bleef rond de twee minuten. Ignatiev pakte het enige bergpunt, Delage won de tussensprint. 

Cavendish klopt Gilbert en Rojas in tussensprint

In de achtergrond won Cavendish makkelijk de strijd om de resterende tien punten voor Rojas en Gilbert. De Fransen Delage en Delaplace trokken al meermaals tevergeefs in de aanval in deze Tour en ook zondag werden ze niet beloond met een ritzege. Toen Ignatiev op 22km van de meet een demarrage plaatste had enkel Niki Tersptra een gepast antwoord in huis. De drie medevluchters moesten passen en de Rus en de Nederlander gingen met zijn tweeën op zoek naar eeuwige glorie. Ignatiev gaf er 16 kilometer later de brui aan, Terstra sneuvelde even later. Gilbert waagde drie kilometer voor het einde een ultieme poging om de massasprint te onvluchten, maar de HTC-trein was te sterk.

Cavendish werd in een zetel naar de laatste rechte lijn geloodst en de Britse sprintbom maakte het schitterend af. De vierde ritzege in deze Tour, zijn negentiende (!) in totaal. 'Canonbal Cav' hijst zich dankzij deze ritoverwinning nog een beetje steviger in het groen. Cavendish heeft nu al 37 punten voorsprong op Rojas en 71 op Gilbert.

Herbeleef hier de 15de etappe fase per fase.

Top 15

1. CAVENDISH Mark  4h 20' 24"
2. FARRAR Tyler 4h 20' 24" + 00' 00"
3. PETACCHI Alessandro  + 00' 00"
4. OSS Daniel + 00' 00"
5. ROJAS Jose Joaquin + 00' 00"
6. SWIFT Ben + 00' 00"
7. CIOLEK Gerald + 00' 00"
8. GALLOPIN Tony  + 00' 00"
9. VENTOSO Francisco + 00' 00"
10. HINAULT Sébastien + 00' 00"
11. ENGOULVENT Jimmy  + 00' 00"
12. DUQUE Leonardo + 00' 00"
13. GREIPEL André  + 00' 00"
14. BOZIC Borut + 00' 00"
15. VAITKUS Tomas + 00' 00"

Bekijk het volledige klassement hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in