Vinokourov zet punt achter carrière
Alexander Vinokourov Foto: AFP
Alexandre Vinokourov heeft zondag bevestigd dat hij een punt zet achter zijn carrière. De Kazachse wielrenner kwam op 10 juli in de negende etappe van de Ronde van Frankrijk zwaar ten val en liep daarbij een complexe dijbeenbreuk op.

De omstreden Kazach van Astana was sowieso van plan om op het einde van het seizoen zijn fiets aan de haak te hangen, maar door de tuimelpartij komt er dus een half jaar eerder een einde aan zijn carrière.

'Ik beëindig mijn carrière, maar wil best binnen het Astanateam blijven werken,' liet 'Vino weten. 'Ik zal nog wel fietsen, maar dan alleen als amateur om een beetje in vorm te blijven.'

Doping en succes


De Kazak stond in 2003 nog als derde op het Tourpodium en won ook vier ritten (Gap 2003, Briançon en Champs-Elysées 2005, Revel 2010). In 2007 werd hij betrapt op het gebruik van doping en zijn ritsuccessen in Albi en Loudenvielle werden hem ontnomen.

Na zijn schorsing won Vinokourov voor de tweede keer Luik-Bastenaken-Luik (2010).
'Vino' werd in september 1997 prof en stond vooral bekend als aanvaller. Hij won de Vuelta (2006), de Dauphiné (1999), Parijs-Nice (2002, 2003), de Ronde van Zwitserland (2003) en de Amstel Gold Race (2003). Die resultaten en de zilveren medaille die hij veroverde in de wegrit bij de Olympische Spelen van 2000, leverden hem in Kazachstan een heldenstatus op.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in