Het peil van de Vlaamse rivieren is nog altijd lager dan normaal. Dat zegt Leen Boeckx van het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid zondag aan de VRT-nieuwsredactie.

"In het voorjaar heeft het weinig geregend; daardoor was het peil in juni heel laag", luidt het. Volgens Boeckx zou het nu lange tijd moeten regenen om het peil opnieuw normaal te krijgen.

"In april en mei was er heel weinig neerslag. Daardoor hadden we begin juni het laagste peil sinds het begin van de metingen. De neerslag van juni en begin juli draagt langzaam bij tot de normalisering van de situatie."

Toch is er nog lang geen sprake van een normaal waterpeil. "Ideaal zou zijn dat het nog enkele dagen hard en gelijkmatig regent. Plaatselijke buien hebben weinig invloed", besluit Boeckx.

Kajakken op Lesse weer mogelijk

Het debiet van de Lesse is wel weer op een aanvaardbaar niveau gekomen. Daardoor mag er opnieuw gekajakt worden op de rivier, zo hebben de kajakverhuurders zondag vernomen.

Sinds 7 juli mochten er geen kajakken meer op de Lesse. Op sommige plaatsen stond het water zo laag dat de bootjes de bodem raakten. Bovendien is een laag debiet nefast voor de fauna en flora van de waterloop.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in