Uruguay heeft zich zaterdag ten koste van Argentinië geplaatst voor de halve finales van de Copa America. Het gastland ging eruit na het nemen van strafschoppen. Na 90 minuten en verlengingen was de stand 1-1. Carlos Tevez (Man. City) miste zijn penalty.

Gastland Argentinië begon dramatisch aan zijn kwartfinale tegen Uruguay. Perez bracht de bezoekers al na zes minuten 0-1 voor. Higuain bracht de bordjes met hoofd op een voorzet van Messi echter binnen het kwartier terug gelijk. Nog voor de rust zag het er plots helemaal goed uit voor Argentinië toen de Uruguayaanse doelpuntenmaker Diego Perez een tweede gele kaart onder zijn neus kreeg voor een stevige charge op Mascherano.

Ook invaller Biglia kan niets forceren

Messi en co konden in de tweede helft echter niet profiteren van het numerieke overwicht. Uruguay plooide massaal terug en Argentinië vond geen oplossing voor al dat verdedigende geweld. Toen vlak voor het laatste fluitsignaal ook Mascherano werd uitgesloten bij de thuisploeg groeide bij Uruguay het geloof in een stunt. In de verlengingen kon ook de ingevallen Lucas Biglia geen doelpunt meer forceren. Strafschoppen dus en daarin knalde Carlos Tevez zijn elfmeter op doelman Fernando Muslera. Bij Uruguay bleef iedereen foutloos: 5-4 en héél Argentinië zag de droom op een eindzege in de Copa America uit elkaar spatten.

Uruguay speelt in de halve finale tegen Peru, dat zaterdag na verlengingen met 2-0 te sterk was voor Colombia.

goals:
Argentinië: Higuain (18)
Uruguay: D. Perez (5)

strafschoppen:
Argentine: Messi, Burdisso, Pastore, Higuain (Tevez mist)
Uruguay: Forlan, Suarez, Scotti, Gargano, M. Caceres

Peru - Colombia 2-0 nv (0-0)
Doelpunten:
Peru: Lobatón (102.), Vargas (111.)

zondag:
Brazilië - Paraguay
Chili - Venezuela.