In Egypte is de minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed al-Orabi, zaterdag opgestapt. Dat bericht de openbare zender. Het ontslag komt er daags voor een herschikking van het kabinet, in een poging om het nieuwe straatprotest bij de bevolking de kop in te drukken.

Premier Essam Sharaf heeft het ontslag van al-Orabi aanvaard, luidt het op de openbare omroep.

Een officiële verklaring voor zijn vertrek is er nog niet. Al-Orabi werd pas in juni van dit jaar aangesteld. Voordien was hij gedurende acht jaar ambassadeur in Duitsland.

De Egyptische regering staat onder druk van betogers om kabinetsleden die reeds actief waren onder het vorige bewind van Hosni Moebarak, opzij te schuiven. Zondag of maandag wordt het nieuwe kabinet voorgesteld.

Zaterdag raakten wel al twee namen bekend: professor Economie Hazem Beblawi en Ali al-Silmi, één van de kopstukken van de liberale partij Wafd. De eerste zou in de nieuwe regering bevoegd worden voor het economisch beleid. Silmi zou worden belast met de "democratische transitie".

Vrijdag waren er nog duizenden betogers in Egypte, die na de revolutie van 11 februari aandringen op snelle hervormingen door het nieuwe bewind.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in