Het leukste waterspeelgoed
Foto: An Nelissen
Oké, het weer moet mee willen, maar als dat zo is, staat de zomer garant voor water- en zwembadpret, zeker nu steeds meer mensen in eigen tuin een zwembad hebben. Aan attributen om die pret nog groter te maken geen gebrek. Wij lieten een kritisch testpanel met de nieuwste waterspullen in een verwarmd zwembad los.

Banzai Cyclone Spin Waterrad

Wat? Groot opblaasrad waarin je kunt liggen, zitten, hangen, elkaar voortduwen.
Voorbereiding: veel volume, dus flink wat pompwerk.
Prijs: 29,95 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Een stuk waarvoor de hele middag 'gevochten' wordt, het kan niet anders of dit is een schot in de roos. Jasper vindt het 'zalig om in te liggen', Lena ook, maar 'je valt er wel snel uit.' Boris vindt dat dan juist weer leuk. 'Man overboord, dat is supergrappig.' En Nona zou met dit rad 'voor altijd kunnen blijven spelen.' Pluspunt: het plastic is dik, wat doet vermoeden dat dit stuk enige tijd zal meegaan.
Besluit: supertopper

9,5/10

Banzai 3D Shark Bite Water Slide

Wat? Waterglijbaan om aan te sluiten op de tuinslang. Aanlopen en glijden op de buik. Het 3D-brilletje moet de haaienmuil nog schrikwekkender maken.
Voorbereiding: weinig opblaaswerk, gaat snel.
Prijs: 49,99 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Weinig twijfel bij het panel. 'Megacool', vindt Maurice. 'Je kunt keihard glijden', aldus Lena. Door een haaienmond dan nog, dat spreekt tot de verbeelding. Over het 3D-effect zijn de testers minder te spreken. 'Niet nodig'. 'Je ziet alleen wat kleuren.' Of hoe waterpret vooral over waterpret gaat en te veel franjes overbodig zijn.
Besluit: topper

9/10

Bizerk Rally Pro Waterslide

Wat? Waterglijbaan/racespel om aan te sluiten op de tuinslang. Bedoeling: racen op opblaaskussens en als eerste de vlag proberen grijpen.
Voorbereiding: gaat snel, weinig opblaaswerk.
Prijs: 19,95 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Het wedstrijdelement maakt deze racebaan tot een topper. 'Keileuk', 'supercool' en 'spannend', vindt ons panel. Enige minpunt: het touwtje dat de tuinslang op zijn plaats moet houden schiet snel los. Een verbindingsstukje voor tuinslang zou dat probleem oplossen, maar is niet bijgeleverd. Zonde, want dat kost de glijbaan punten, terwijl het verder toch een absoluut succesnummer is.
Besluit: supertopper

9/10

Intex Underwater Fun Rings

Wat? Door het gewichtje blijven de ringen rechtop op de bodem staan. Duiken en oprapen is de boodschap.
Prijs: 2,99 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Wat een uitdaging, naar de bodem duiken om een ring te pakken. Boris vindt ze 'soms moeilijk om te pakken, maar toch megacool, want je kunt er een wedstrijdje van maken'. Een eenvoudig maar uitdagend spelletje dat garant staat voor uren amusement. En dat tegen een uiterst zacht prijsje.
Besluit: supertopper

9/10

Bestway Splash and Play autoband

Wat? Grote 'autoband'
Voorbereiding: opblazen en klaar.
Prijs: 1,99 euro
Gevonden bij: Bart Smit
Leuk?
Het beste bewijs dat klassiekers niet per toeval hun status verwerven. De autoband is tijdens de test een van de populairste stuks. Drijven, erdoor zwemmen, erin springen vanop de kant, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Besluit: Zalige klassieker, soms moet het niet meer zijn.

9/10

Pool Volleybal Game The Wet Set

Wat? Volleybalspel voor zwembad
Voorbereiding: veel pomp- en blaaswerk voor het net overeind staat. Om het net op zijn plaats te houden in het water zijn met ballast vulbare zakjes bijgeleverd.
Prijs: 12,99 euro
Gevonden bij: Fun
Leuk?
Het groepsgebeuren en het wedstrijdelement zijn twee troeven, waar vooral de oudere kinderen voor vallen. Niet dat ze de slagen van volleybal al kennen, maar de bal over het net gooien en proberen in de lucht te houden, is ook een amusant tijdverdrijf. De volleyprint op de opblaasbal maakt dat het er nog echter uitziet. De kleinere kinderen worden door dit speelgoed niet geboeid.
Besluit: topper vanaf bepaalde leeftijd.

8/10

Sun Fun Octopus Sprayer

Wat? De schuimrubberen armen van de octopus spuiten water in alle richtingen.
Voorbereiding: aansluiten op de tuinslang en klaar.
Prijs: 9,99 euro
Gevonden bij: Fun
Leuk?
Grote kinderen raken snel verveeld, maar voor de kleintjes is het een fijne uitdaging om over de onvoorspelbaar bewegende armen van de octopus te springen. En eens de interesse is weggeëbd blijft deze octopus een vrolijke manier om op warme dagen het gazon te sproeien.
Besluit: charmant speeltje voor jongere doelgroep.

8/10

Swimtrainer Classic

Wat? Zwemband met opblaasbaar hesje
Voorbereiding: beetje blaaswerk, soms moeilijk uit te voeren door de kleine, stugge ventielen. Door de onduidelijke handleiding vergt het ook enig studiewerk voor Nina de zwemband aan heeft zoals het hoort.
Prijs: 19,95 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
'De leukste band die ik al heb gehad.' De vierjarige Nina zou haar zwemband de hele testnamiddag stevig om haar lijfje houden. Een fijne variatie op de klassieke zwemband. Dankzij de stevige sluiting kan het kind er niet onbedoeld uitglijden. 'Nu kan ik niet verdrinken, he, mama?' Neen, en mama voelt zich een heel stuk geruster. Wel duur. Maar ook zeer degelijk.
Besluit: handige veiligheidsband voor niet-zwemmertjes.

8/10

Splash Sprinkler Waterspeelset

Wat? Aansluiten op de tuinslang en het water doet het balletje dansen. Met bijgeleverde rackets probeer je op het balletje te slaan.
Voorbereiding: aansluiten en klaar
Prijs: 12,99 euro
Gevonden bij: Fun
Leuk?
De kinderen moeten eerst keihard lachen om dit ding, maar zijn snel teleurgesteld omdat het balletje steeds in dezelfde richting heen en weer zwiept, terwijl de doos een wilde dans in alle richtingen belooft. Omdat de arm vrij kort is, is het bovendien moeilijk om met de raketjes op het balletje te slaan. Als twee kinderen samen spelen, is het zelfs onvermijdelijk dat ze af en toe elkaars handen raken. Die nadelen maken dat het aanvankelijke enthousiasme snel overwaait.
Besluit: een korte verstrooiing. Met het verrassingseffect is ook de grootste pret uitgewerkt.

7/10

Banzai Wigglin' Waterpillar

Wat? Rups met bewegende armen waar water doorspuit.
Voorbereiding: aansluiten
op de tuinslang en klaar
Prijs: 12,95 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Vooral Manou vindt de rups leuk, al vindt ze het jammer dat alleen de bovenste twee armen water spuiten. Op de doos lijkt het veel meer. De oudere kinderen komen even kijken en vinden het wel een grappig ding, maar zoeken toch snel weer interessanter speelgoed op. Al denkt Anna wel dat je 'er misschien wel leuke spelletjes mee kunt verzinnen.'
Besluit: best een grappig ding, maar bij te veel concurrentie van ander speelgoed kan het moeilijk winnen.

7/10

Foam Watergeweer

Wat? Waterpistool in schuim.
Prijs: 2 euro
Gevonden bij: Bart Smit
Leuk?
Bij waterpret hoort spuit- en schietwerk en dit schuimgeweer levert op dat vlak prima prestaties. Langeafstandsschieten geen probleem. Al is de straal wel hard, gevaarlijk hard zelfs, zoals de traantjes getuigen, wanneer de straal het oog van een van de testpersonen raakt. Groot nadeel: het watergeweer overleeft de testnamiddag niet. Maar misschien valt voor deze prijs wel niets anders te verwachten.
Besluit: degelijkheid nul, maar plezier verzekerd.

7/10

Splash'It Dart

Wat? Principe van de waterballon: vullen met water, dichtmaken en hopen dat hij bij het opvangen niet openspat.
Prijs: 11,95 euro
Gevonden bij: Dreamland
Leuk?
Werpspelletjes blijven het doen in een zwembad. Vraag is of de dart een meerwaarde biedt ten opzichte van waterballonnen of een gewone bal. Jasper is eerst heel enthousiast, omdat de dart zich goed laat werpen, maar stelt al snel vast dat het ding moeilijk sluit en bij het opvangen al te snel weer openspat. Voordeel voor mama en papa: er blijven geen vieze stukjes geknapte ballon in het zwembad achter.
Besluit: veelbelovend, maar toont in gebruik snel zijn nadelen.

6,5/10

Splash Boom Tennis set

Wat? Raketspel voor in het water.
Prijs: 5 euro
Gevonden bij: Bart Smit
Leuk?
Totaal onbruikbaar, zo luidt het bikkelharde oordeel van het testpanel. Het balletje, nochtans gemaakt voor gebruik in het water, slorpt zoveel water op, dat je er nauwelijks enige afstand mee kunt overbruggen. Als je mis slaat, zinkt de bal ook meteen naar de bodem. Neen, dan valt zelfs met een klassiek racketbal-spel in het water nog meer pret te beleven.
Besluit: waardeloos

4/10