'Twee maanden geleden kreeg ik rood licht van de artsen. Ik mag niet meer aan topsport doen. Eigenlijk voelde het als een opluchting, ik had constant overal pijn en mentaal wist ik het niet meer', lichtte de 29-jarige tennisser donderdag toe op een persconferentie in de Brusselse Prime Rose Club.

'De miserie begon al in juli 2009 toen ik terugkeerde van het toernooi van Bastad. Dat was het slechtste moment uit mijn carrière.' Twee maanden later volgde in een Luiks ziekenhuis de diagnose: een reumatologische aandoening. De ploeg rond Vliegen stelde een gespecialiseerde behandeling op punt, die de tennisser toeliet in 2010 op het profcircuit te blijven.

'We hadden hem gewaarschuwd: je zal meteen in de eerste ronde verliezen van zwakkere tegenstanders. Maar dankzij zijn karakter hield hij vol en maakte hij toch progressie', vertelde sportarts Maurice Joris, die al een zestal jaar samenwerkt met Vliegen. Maar ook in 2011, toen hij terug echt in competitie zou treden, bleven de blessures elkaar opvolgen.

Vliegen trok zelf de conclusie:'Ik heb verloren van mijn lichaam', was hij duidelijk.

'De wedstrijd tegen Australië in de Davis Cup was natuurlijk magnifiek', herinnert Vliegen zich. 'Maar ik haalde meer voldoening uit mijn persoonlijke overwinningen: tegen Gasquet op Roland Garros, tegen Nalbandian in Barcelona...'

'Mijn toekomst zie ik toch ergens in de sportwereld, misschien met jonge tennisspelers. Maar er is nog niks concreet'.